Студентів-медиків не будуть відраховувати за невдале складання певних іспитів – пропозиція МОЗ

11:15, 14 апреля 2021
Міністерство пропонує нову систему «тестування» нових компонентів кваліфікаційного іспиту, тестування проходитиме щонайменше два роки.
Студентів-медиків не будуть відраховувати за невдале складання певних іспитів – пропозиція МОЗ
Джерело фото: freepic
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов виносить на розгляд засідання Кабінету Міністрів проект постанови про внесення змін до порядку атестації студентів, які навчаються за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я». У разі ухвалення цього проекту студентів-медиків не будуть відраховувати після невдалого складання окремих компонентів кваліфікаційного іспиту.

Проект передбачає запровадження процесу тестування для нових компонентів кваліфікаційного іспиту у форматі пілотного проекту. Термін апробації у такому форматі не може бути меншим за два роки. У цей час студенти, які навчаються за відповідною спеціальністю, будуть зобов’язані брати участь в усіх компонентах кваліфікаційного іспиту – включно із тими, що знаходяться на апробації. Як уже було згадано, низький результат за проходження компонентів на апробації не буде підставою для відрахування студентів. Втім, після того, як ці компоненти пройдуть апробацію і стануть «стаціонарними», ризик бути відрахованим за недостатній результат при їх складанні з’явиться.

У міністерстві потребу ухвалення своїх пропозицій коментують наступним чином: «[Ці зміни дозволять] провести пілотування кожного компонента кваліфікаційного іспиту як обов’язкового для певної спеціальності та рівня перед першим його впровадженням, забезпечить можливість закладу вищої освіти… передавати інформацію до Єдиної державної електронної бази з питань освіти та закріпить за єдиним державним кваліфікаційним іспитом статусу обов’язкової форми атестації здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст, ступеня вищої освіти магістр за спеціальності галузі знань “22 Охорона здоров’я”».

Першими кроками цієї тестової системи стане пілотне запровадження проходження першого етапу кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня магістра за наступними спеціальностями:

  • Медсестринство;
  • Технології медичної діагностики та лікування;
  • Фізична терапія, ерготерапія;
  • Громадське здоров’я.

Таким чином, щонайменше протягом двох років студенти цих спеціальностей, які не складуть перший етап кваліфікаційного іспиту, не будуть відраховані з навчання. Їхні результати будуть використані для виявлення недоліків (якщо такі будуть) у проведенні іспиту. З одного боку це виглядає правильним рішенням, адже неякісно розроблені і впроваджені компоненти іспитів не стануть основою для безпідставних відрахувань. З іншого ж, відрахувати безвідповідальних студентів за цими результатами не можна буде навіть у разі виявлення об’єктивних ознак некомпетентності майбутніх лікарів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про законопроект, яким депутати пропонують боротися із дискримінацією за ознакою вакцинації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області