Як депутати пропонують боротися із дискримінацією за ознакою вакцинації — законопроект

10:41, 6 апреля 2021
Автори зазначають, що надання певних можливостей лише для вакцинованих людей є дискримінацією і, відповідно, порушенням Конституції.
Як депутати пропонують боротися із дискримінацією за ознакою вакцинації — законопроект
Джерело фото: avdet.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «За майбутнє» та «Слуга Народу» подали до парламенту законопроект із промовистою назвою «щодо запобігання дискримінації за ознакою вакцинації». Зареєстрований під №5326 проект передбачає внесення змін до закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Одразу варто відзначити, що попри загальну «коронавірусну кон’юктуру», мова у законопроекті йде не про заборону паспортів вакцинації або регулювання особливостей вакцинації від COVID-19. Народні обранці вкотре вирішили підняти питання про обов’язкові щеплення для допуску дітей до навчальних закладів.

У пояснювальній записці до законопроекту автори пишуть, що на сьогодні у цьому законі «існує законодавча колізія, коли норми статті 12, які встановлюють добровільний порядок проведення профілактичних щеплень, якими, зокрема, батькам надається право вибору вакцинувати своїх дітей чи ні, конфліктують із нормами статті 15, що містить заборону приймати дітей, які не отримали профілактичних щеплень, до дитячих закладів».

На думку депутатів, ситуація, коли через відсутність щеплення дитину не допускають до навчального процесу, є обмеженням конституційного права дітей на освіту. А також вони посилаються на статтю 24 Конституції, яка забороняє дискримінацію за будь-якою ознакою. Автори також зазначають, що заборона відвідувати навчальні заклади не є ефективним засобом боротьби з поширенням інфекційних хвороб. А тому краще виключити відповідні норми і займатися роз’яснювальною роботою.

Отже, ключовою пропозицією законопроекту є внесення змін до статті 15 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», у якій зараз і закріплена заборона на відвідування закладів освіти невакцинованими дітьми. Автори пропонують виключити відповідну норму і передбачити замість неї, що дітей можна допускати до навчання за наявності медичного висновку, «що дитина за станом здоров’я може відвідувати відповідний заклад». Після цього уточнюється, що МОЗ буде затверджувати перелік хвороб та захворювань, за наявності яких дитина не може відвідувати заклади освіти. Тобто, згаданий вище висновок – це довідка про те, що зараз дитина нічим не хворіє.

Наступні пропозиції безпосередньо пов’язані з описаною вище і також передбачають внесення змін у статтю 15 – у частині обов’язків керівництва і працівників закладів освіти. Так, пропонується зобов’язати керівництво на вимогу батьків «надавати інформацію про епідемічну ситуацію в закладі». А працівників – «негайно інформувати органи охорони здоров'я про події, які становлять загрозу здоров'ю учасників освітнього процесу… і благополучній епідемічній ситуації в закладі». Таким чином, замість запобігання захворюванню та перенесенню хвороб (вакцинації) депутати пропонують зобов’язати вчителів повідомляти про те, що хтось вже хворіє і може заразити інших дітей. До того ж, батьків інформуватимуть лише «на вимогу», тобто інформувати батьків за фактом хвороби когось із дітей не буде обов’язковим.

На додачу, законопроект передбачає доповнення у статті 1 закону визначення терміну «календар профілактичних щеплень». Автори пропонують доповнити його положенням, що «держава зобов’язується забезпечити наявність безкоштовних медичних імунобіологічних препаратів для населення в необхідному обсязі. Ці медичні імунобіологічні препарати мають відповідати законодавчо затвердженим вимогам щодо якості, ефективності та безпеки таких препаратів».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, у Раді зареєстрували Постанову про запровадження пільги на оплату електроенергії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки