У Раді зареєстрували Постанову про запровадження пільги на оплату електроенергії

08:00, 5 апреля 2021
Вони пропонують запровадити пільгу на оплату електрики до 500 кВт/год на місяць для певних категорій громадян.
У Раді зареєстрували Постанову про запровадження пільги на оплату електроенергії
Джерело фото: depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати від "Слуги Народу" зареєстрували у парламенті проект Постанови Верховної Ради №5320, якою вимагають від Кабміну встановити пільги у розмірі 30% за всю спожиту електроенергію обсягом до 500 кВ/год на місяць. Проте стосуються їхні пропозиції лише осіб, які проживають у 30-кілометровій зоні від місця розташування атомних електростанцій.

У своєму зверненні до уряду автори посилаються на положення статті 12 закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», яка визначає, що відповідні особи мають право на «пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення». Обсяг пільги у 30% був закріплений у Постанові НКРЕКП 23.04.2012 № 498. Попри це, Кабмін своєю Постановою №1325 від 28 грудня 2020 р. встановив фіксовану ціну на електроенергію – однакову для всіх категорій населення.

При цьому вони згадують і про статтю 22 Конституції, звертаючи увагу на те, що «при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». Але через рішення Кабміну у мешканців визначених зон не лише забрали пільгу, але й тариф фактично зріс у 2,67 рази.

«Варто зазначити, що таке підвищення тарифів не тільки суттєво вплинуло на платоспроможність населення, що може призвести до зубожіння, особливо соціально-незахищених його верств, а й прямо суперечить статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», – зазначено у пояснювальній записці. Автори вважають, що така ситуація є порушенням принципу юридичної визначеності, адже закон передбачає пільгу, а підзаконний нормативно-правовий акт виключає її існування.

Обсяг споживання у 500 кВ/год на місяць вони називають таким, що «орієнтовно складає» середній рівень споживання домогосподарства. Проте незрозуміло, про що саме йдеться – про середнє споживання по Україні чи середнє споживання домогосподарств у таких місцевостях. Так само незрозуміло, на яких даних засноване це орієнтовне споживання.

Отже, депутати пропонують цією Постановою зобов’язати Кабінет Міністрів внести зміни до Постанови від 5 червня 2019 р. № 483 у частині встановлення для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, пільги за спожиту електричну енергію, у розмірі 30 відсотків від рівня діючого тарифу за обсяг, спожитий до 500 кВт/год  електроенергії на місяць. На виконання цієї вимоги уряду пропонується дати місячний термін.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у парламенті депутати також зареєстрували проект Постанови, якою пропонують задекларувати відповідальність уряду і МОЗ за зрив вакцинації в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси