Що буде із зарплатами працівників судів

08:48, 2 июня 2021
У НАДС пояснили, чи підвищиться оплата праці державних службовців у судах.
Що буде із зарплатами працівників судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 травня Кабмін ухвалив постанову про внесення змін до Схеми посадових окладів із визначенням коефіцієнтів для державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя з урахуванням категорій, підкатегорій та рівнів державних органів.

Такою постановою керівників апарату судів прирівняли до підкатегорії А1, їх перших заступників – до А2, а заступників керівників – до підкатегорії А3.

Згідно з даними, з якими звернулися до нашого видання працівники апаратів судів, завдяки цьому зарплата керівників апаратів підвищиться. Разом з тим, працівники апаратів судів обурені тим, що відповідні зміни не внесено щодо інших працівників: секретарів судових засідань, працівників канцелярій суду тощо. Зокрема, при вислузі років 21 рік деякі працівники апарату отримують «на руки» 5600 грн. А працівники, які мають 3-4 роки стажу – 3800 грн.

У зв’язку з цим «Судово-юридична газета» звернулася за роз’ясненням до Національного агентства з питань державної служби (НАДС) стосовно причин підвищення шляхом вищезгаданих змін посадових окладів лише керівництву апаратів судів.

Також ми вирішили дізнатися, чи планується розглядати відповідне питання стосовно інших держслужбовців апаратів судів.

Отже, «Судово-юридична газета» отримала наступну відповідь.

«Останнім часом в інформаційному просторі обговорюються зміни до схеми посадових окладів із визначенням коефіцієнтів для державних службовців апаратів судів, органів та установ системи правосуддя з урахуванням категорій, підкатегорій та рівнів державних органів (постанова КМУ від 26 травня 2021 р. № 530). Документ врегульовує питання приведення у відповідність схеми посадових окладів із визначенням коефіцієнтів для державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя з урахуванням категорій, підкатегорій та рівнів державних органів в частині віднесення посад керівників апарату судів, заступників керівників апаратів судів до відповідної категорії посад. Підкреслимо, що рівень оплати праці при цьому не змінюється.

Втім, питання оплати праці актуальне для всіх державних службовців: заробітна плата є не тільки мотивуючим чинником, а й джерелом існування. Але існуюча система оплати праці є несправедливою та неефективною.

Наразі в Україні триває реформа оплати державних службовців. НАДС вже забезпечено реалізацію першого етапу експериментального проекту – проведено класифікацію посад у пілотних державних органах.

Наразі триває співставлення рівня оплати праці на державній службі із ринковим, на основі якого, з урахуванням результатів класифікації посад, розробляються грейди та модель наближення рівня оплати праці держслужбовців до ринкового.

До 1 липня НАДС подасть КМУ звіт про результати підготовки експериментального проекту з пропозиціями умов оплати праці в пілотних державних органах на 2022 рік. А в 2023 році апробовану модель буде поширено на всі державні органи», - пояснили в НАДС.

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, чи потрібно державним службовцям категорії «В» подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді