Народила дитину - підеш на пенсію раніше: як Третьякова пропонує підвищити пенсійний вік

13:37, 2 июня 2021
До парламенту внесено законопроект, який підвищує вік виходу на пенсію, а також надає пільги жінкам, які народили дітей.
Народила дитину - підеш на пенсію раніше: як Третьякова пропонує підвищити пенсійний вік
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів на чолі із Галиною Третьяковою внесла до парламенту законопроект № 5566 про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо деяких питань визначення пенсійного віку, який змінює вік виходу на пенсію.

Зокрема, депутати пропонують внести до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» такі зміни:

Починаючи з 1 січня 2023 року, вік, який надає право на призначення пенсії за віком, щороку збільшується на один місяць. Тобто, якщо на сьогодні особи, які мають необхідний стаж, можуть виходити на пенсію у 60 років, то за два роки термін виходу на пенсію буде збільшуватися. Отже, зазначене збільшення підніме пенсійний вік в Україні до 2035 року на один рік і складатиме 61 рік.

Жінки, які народили дитину та виховали її до шестирічного віку, мають право на зменшення пенсійного віку на шість місяців.  При цьому зазначене зменшення для жінок застосовується за кожну дитину, але  не може бути зниженим більше ніж на три роки.

Галина Третьякова пропонує, аби закон набирав чинності з 1 січня 2022 року.

Чим депутати мотивують необхідність змін

У пояснювальній записці до законопроекту Галина Третьякова зазначає, що необхідність підвищення пенсійного віку виходить з демографічної кризи: старіння населення, зменшення кількості працюючих і зростання кількості пенсіонерів. 

При цьому Галина Третяьоква акцентує увагу на тому, що «законопроектом пропонується для демографічного відтворення населення України підтримка матерів незалежно від того, чи є родина багатодітна чи ні, що народили та виховали дитину до шестирічного віку, у сфері пенсійного забезпечення як один із засобів подолання демографічної кризи. Враховуючи, що кожна народжена дитина є частиною відтворення нашого населення». Однак незрозуміло, чому таке право надаватиметься виключно жінкам, якщо згідно з Конституцією усім гарантується рівність незалежно від статі, а в процесі народження, забезпечення і виховання дитини також беруть участь батьки.

Раніше Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відхилив законопроекти, які стосуються введення загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області