В Україні заговорили про центри дитячого правосуддя: перший створять в резиденції «Конча-Заспа»

08:30, 4 июня 2021
Уповноважений Президента з прав дитини повідомив про пілотні проекти із запровадження моделі «Барнахус» для захисту дітей.
В Україні заговорили про центри дитячого правосуддя: перший створять в резиденції «Конча-Заспа»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба під час спільної наради керівників та інших державних органів щодо стану протидії дитячій злочинності, захисту прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань, а також формування системи правосуддя, дружнього до дитини, що відбулася 01.06.2021 в Офісі генерального прокурора під головуванням Ірини Венедиктової,  повідомив про запровадження в Україні так званої моделі «Барнахус», тобто безпечного середовища для дітей, яке об’єднає профільні служби під одним дахом у цілях забезпечення дитині узгодженої та ефективної реакції та недопущення повторного травмування під час слідства та судових проваджень.

Основна суть моделі полягає у тому, щоб уникнути повторної травматизації дитини та бути ефективними у вибудовуванні системи її захисту шляхом забезпечення співпраці між відповідними судовими, соціальними та медичними працівниками в дружньому для дитини середовищі – окремому облаштованому для цих цілей приміщенні.

«Я спілкувався з Президентом. Він дуже підтримує цю ініціативу  і хотів би, щоб такі центри з’явилися по всій Україні. Якщо брати те що відбувається в Європі, у Сполучених Штатах, таких центрів мало би бути в Україні мінімум 100. Ми сьогодні говоримо про пілотування одного, двох, трьох центрів. І Президент на нараді, спільній з Офісом генпрокурора, виступив за те, щоб запровадити один із таких центрів в Кончі-Заспі, в резиденції. На цій нараді були присутні правоохоронні органи, ми обговорювали створення робочих груп. Ми зараз говоримо про пілотування європейської моделі «Барнахус», а також моделі американської Children justice center або «Центр дитячого правосуддя». Як правило, вони дуже схожі, але можуть бути певні відмінності. Якщо ці центри не з’являться в Україні, ми будемо мати проблему, оскільки дитина знову буде наражатися на небезпеку, опитуватися або допитуватися по 10, 20, 30 разів і більше».  

Микола Кулеба планує, що результат від таких центрів буде вже за рік-два і таких центрів буде з’являтися все більше.

Метою пілотування моделі «Центру дитячого правосуддя в Україні» є розроблення методик роботи з дітьми для всіх учасників досудового розслідування та судового розгляду, залучення найкращих українських та іноземних експертів у галузі розслідування злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством щодо дитини.

Пілотний проект передбачає зміни до чинного законодавства для найшвидшого розслідування злочинів учинених щодо дітей. Зокрема допити дитини повинні бути у спеціально обладнаному та облаштованому для цих цілей приміщенні, періодичні допити має здійснювати одна особа, окрім того, їх кількість необхідно мінімізувати, а свідчення дитини, записані на електронний носій, мають стати допустимим доказом на етапі досудового розслідування.

Раніше Денис Малюська назвав вид покарання, який він вважає недооціненим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді