Денис Малюська назвав вид покарання, який він вважає недооціненим

08:04, 3 июня 2021
Міністр юстиції «проїхався» по системі покарань і пообіцяв громадські роботи неповнолітнім.
Денис Малюська назвав вид покарання, який він вважає недооціненим
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр юстиції Денис Малюська під час спільної наради керівників та інших державних органів щодо стану протидії дитячій злочинності, захисту прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань, а також формування системи правосуддя, дружнього до дитини, що відбулася 01.06.2021 в Офісі генерального прокурора під головуванням Ірини Венедиктової, розкритикував чинну систему покарань, передбачену Кримінальним кодексом.

Міністр назвав громадські роботи недооціненим видом покарань. З його точки зору, це виховний засіб реабілітації, приведення до тями того, хто вчинив злочин.

«Організаційно ми готові співпрацювати і забезпечувати виконання цього покарання, проте за передбаченим зараз механізмом, носієм цього тягаря є органи місцевого самоврядування, в багатьох з яких зацікавленості особливо не спостерігається, щоб організовувати виконання таких робіт. Безумовно, ми хотіли б, щоб його застосування було частішим, більше того, розширення його застосування відображено в одному законопроекті, який також передбачений планом законопроектних робіт, і ймовірність його прийняття є вкрай високою, тобто ми зможемо більше неповнолітніх долучати до таких робіт і, власне, спростити механізм застосування цього виду покарання».

Міністр також розкритикував систему покарань, яка закріплена Кримінальним кодексом.

«Якщо говорити про систему покарань в Кримінальному кодексі, то в нас радикально практично нічого не змінювалося. Кримінальний кодекс написаний для дорослих. Це однозначно. Усі санкції, які там передбачені, вони для дорослих. Дитина не розглядалась як окремий самостійний та зовсім відмінний суб’єкт кримінального провадження. По суті це відображення історичних трендів, тому що дитина взагалі не була суб’єктом права в 19 сторіччі. Взагалі це ознака цивілізації, що інтереси дитини зараз повинні стати ключовою ідеєю системи правосуддя, дружньої для дитини», - зазначив Денис Малюська.

Також Денис Малюська пообіцяв «попрацювати» з адвокатами, які пропускають судові засідання, та попросив суддів постановляти вироки із вказівкою про включення до реєстру осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду