Верховна Рада повторно розгляне законопроект Зеленського про відповідальність за брехню в деклараціях

11:20, 17 июня 2021
Комітет рекомендував ВРУ підтримати пропозиції Президента та відновити позбавлення волі за недостовірне декларування.
Верховна Рада повторно розгляне законопроект Зеленського про відповідальність за брехню в деклараціях
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти пропозиції Президента до  Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (законопроект № 4651), та прийняти закон в цілому.

Нагадаємо, що парламент ухвалив його в цілому як закон 3 червня 2021 року, але Президент Володимир Зеленський повернув його до Верховної Ради без підпису та зі своїми пропозиціями, тобто «наклав вето».

У Президента було дві пропозиції до законопроекту:

  1. Абзац другий статті 3663 Кримінального кодексу після слів «від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин» доповнити словами «або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі строком на один рік». Тобто, повернути в кодекс покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування.
  1. Законом частину другу статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» доповнено абзацом четвертим, за яким відомості про об’єкти декларування, які перебувають у володінні або користуванні членів сім’ї суб’єкта декларування, зазначаються в декларації, якщо член сім’ї суб’єкта декларування подав суб’єкту декларування відомості про такі об’єкти декларування у будь-якому вигляді (пункт 2 розділу ІІ).

Водночас пропонована Законом редакція примітки статті 3662 Кримінального кодексу України містить положення, за яким у статтях 3662 та 3663 Кримінального кодексу України  відомими суб’єкту декларування вважаються відомості щодо об’єктів декларування, які перебувають у володінні або користуванні суб’єкта декларування особисто та які перебувають у володінні або користуванні членів сім’ї суб’єкта декларування і подані суб’єкту декларування у будь-якому вигляді (абзац десятий підпункту 9 пункту 2 розділу I).

На думку Президента, пропонований Законом підхід до декларування відомостей про об’єкти декларування, які перебувають у володінні або користуванні членів сім’ї суб’єкта декларування, не відповідає Конституції України, міжнародним зобов’язанням України за Конвенцією Організації Об’єднаних Націй проти корупції, а відтак, не може бути підтриманий.

Прийнятий Верховною Радою України Закон передбачає доповнення суперечливим положенням, згідно з яким відомості про об’єкти декларування, які перебувають у володінні або користуванні члена сім’ї суб’єкта декларування, зазначаються лише у тому випадку, якщо член сім’ї подав такі відомості суб’єкту декларування у будь-якому вигляді.

Це створює підґрунтя для штучного уникнення суб’єктами декларування належного виконання обов’язку щодо декларування об’єктів, які перебувають у володінні або користуванні членів сім’ї суб’єкта декларування, а відтак, легітимної можливості неналежного виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Тож сумнівні положення законопроекту Президент закликає  із Закону виключити.

«Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі», – зазначив Володимир Зеленський.

Запровадження системи електронного декларування було вимогою Європейського союзу для встановлення безвізового режиму з Україною.

Венеційська комісія у своєму висновку від 5 травня 2021 року повністю підтримала ініційовані Президентом зміни щодо встановлення покарання за правопорушення, пов’язані з декларуванням, та не висловила жодних зауважень.

Але тут, як і у випадку з «податковою амністію», депутати проявили ініціативу та у творчому пориві дещо у законопроекті «підправили», що і викликало відповідну реакцію Президента. Пропозиції Президента підтримало навіть прискіпливе ГНЕУ.

Відтепер його доведеться переголосовувати в сесійній залі.

Раніше на порядку денному Ради опинився законопроект, згідно з яким автоматичний перехід земельної ділянки новому власнику скасовується.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду