В Україні запровадять декларування місця проживання: Комітет підтримав основний законопроект

08:20, 23 июня 2021
Українці будуть декларувати місце перебування або проживання та платити за це адміністративний збір.
В Україні запровадять декларування місця проживання: Комітет підтримав основний законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет  з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні, проведеному 16 червня 2021 року в режимі  відеоконференції,  рекомендував проект Закону України про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні  (реєстр.№5463 від 05.05.2021) прийняти за основу.

Альтернативний до нього проект Закону України про свободу пересування, вільний вибір місця проживання та доступ до електронних послуг з реєстрації місця проживання в Україні, (реєстр. № 5463-1 від 20.05.2021) рекомендовано відправити на доопрацювання.

Законопроект також підтримали Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, Державна міграційна служба України та  Міністерство  цифрової трансформації України.  Мінфін, в цілому не проти, але заявляє, що не має можливості спрогнозувати обсяг додаткових видатків із місцевих бюджетів.

А от Пенсійний фонд України не підтримав законопроект  в частині подання заяви про призначення пенсії за місцем звернення заявника і незалежно від місця його роботи чи місця проживання. Мовляв, це не узгоджується із абзацом другим пункту 16 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким передбачено, що положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» застосовуються виключно в частині визначення права на пенсію за вислугу років для осіб, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» мають вислугу років та стаж, необхідні для призначення такої пенсії.

Крім того, потребує доопрацювання частина четверта статті 29 законопроекту в частині надання органам, зокрема, які надають соціальні послуги, не лише інформації про відповідність, невідповідність або відсутність інформації, вказаної у запиті, але й можливості одержати інформацію про адресу місця проживання (перебування) одержувача державних виплат.

Прийняття законопроекту про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні (реєстр.№ 5463) має кілька цілей:

  • запровадження декларування та реєстрації місця проживання у електронній формі;
  • захист прав власників житла;
  • закріплення електронного реєстру як єдиного джерела інформації про місце проживання осіб;
  • підвищення доступності та зручності адміністративних послуг.

Даним законопроектом, зокрема, передбачено:

  • запровадження декларування та реєстрації місця проживання у електронній формі;  
  • функціонування реєстрів територіальних громад  виключно у електронній формі; 
  • можливість обміну  інформацією між територіальними громадами та з державними реєстрами в автоматичному режимі.

Для забезпечення роботи зазначених реєстрів органи місцевого самоврядування матимуть право створювати або використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи чи безоплатно використовувати засоби відомчої інформаційної системи ДМС.

Проектом Закону скасовується паперовий документообіг; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Особа одночасно може мати виключно одне зареєстроване або одне задеклароване місце проживання (перебування) за виключенням випадків, встановлених абзацом другим частини першої цієї статті.

Особа, місце проживання якої зареєстроване у житлі, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, може задекларувати місце свого проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання.

Види житла, у якому місце проживання (перебування) особи може бути задеклароване або зареєстроване

Місце проживання (перебування) особи може бути задекларовано у:

1) житлі, яке знаходиться у приватній власності;

2) житлі, призначеному для короткострокового проживання, гуртожитках які, не належать особам на праві власності, спільної власності (спільної часткової або спільної сумісної власності), житлі, призначеному для тимчасового проживання, житлі, яке розташоване на території військової частини, пункті тимчасового розміщення біженців, спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, стаціонарній соціально-медичній установі та інших закладах соціальної підтримки (догляду).

Місце проживання осіб, які проживають у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації, а також місце проживання особи у службовому житлі реєструється.

Місце проживання (перебування) не може бути задекларованим, зареєстрованим у:

1) закладах охорони здоров’я;

2) слідчих ізоляторах, установах виконання покарань, ізоляторах тимчасового тримання, пунктах (місцях) тимчасового тримання осіб, спеціально обладнаних приміщеннях, пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні;

3) садових і дачних будинках до їх переведення у житло  у встановленому порядку.

Декларування місця проживання (перебування) перебування особи не є підставою:

1) підтвердження права на проживання у житлі (користування житлом);

2) вселення особи у житло або виселення з нього;

3) підтвердження факту проживання (не проживання) у житлі з метою його приватизації або набуття права на спадкування за законом на житло, в якому задеклароване місце проживання, або майна, що знаходиться за адресою задекларованого місця проживання;

4) підтвердження факту оренди (найму) житла чи іншого платного користування житлом;

5) встановлення або припинення будь-яких прав та обов'язків для інших осіб, які проживають у житлі.

Загальний порядок декларування (реєстрації) місця проживання (перебування) особи

Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після прибуття до нового місця проживання задекларувати або зареєструвати його. Іноземець чи особа без громадянства, який отримав довідку про звернення за захистом в Україні протягом тридцяти календарних з дня її отримання повинен задекларувати місце свого перебування.

Батьки, (усиновлювачі), опікуни, піклувальники або інші законні представники (далі - законні представники) зобов’язані зареєструвати  або  задекларувати місце проживання (перебування) новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Зареєстрованим або задекларованим місцем проживання (перебування) особи віком до 10 років є зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування) її законних представників або одного з них, з ким проживає дитина, за згодою іншого законного представника.

Зареєстрованим або задекларованим  місцем проживання (перебування) особи віком від 10 до 14 років є  зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування) її законних представників або одного з них, з ким проживає дитина, за згодою іншого законного представника, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Іноземці та особи без громадянства зобов’язані задекларувати або зареєструвати своє місце проживання та місце проживання дітей віком до 14 років (у тому числі новонароджених дітей), батьками або іншими законними представниками яких вони є, протягом тридцяти календарних днів після отримання посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист або після зняття з реєстрації місця проживання.

Декларування або реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за  декларацією (заявою), поданою особою до органу реєстрації, у тому числі через центр надання адміністративних послуг, у тому числі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Якщо попереднє місце проживання особи було зареєстроване, зняття з реєстрації з попереднього місця проживання здійснюється за заявою особи.

Якщо попереднє місце проживання (перебування) особи було задеклароване, внесення змін до реєстру територіальної громади здійснюється без заяви особи на підставі повідомлення, отриманого від органу реєстрації, в якому особа задекларувала своє нове місце проживання (перебування).

За декларування місця проживання, реєстрацію місця проживання, зняття з реєстрації місця проживання сплачується адміністративний збір:

1) за реєстрацію/декларування місця проживання у разі звернення особи протягом встановленого цим Законом строку - 2,5% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

2) за декларування місця проживання/реєстрацію місця проживання у разі звернення особи з порушенням встановленого цим Законом строку - у розмірі 5 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

3) за зняття з реєстрації місця проживання/зміну місця проживання – у розмірі 2,5 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

За декларування місця проживання/реєстрацію місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну адміністративну послугу (декларування місця проживання/реєстрація місця проживання) та зараховується до місцевого бюджету за новим місцем проживання.

Адміністративний збір не сплачується у разі зняття з реєстрації місця проживання/зміну місця проживання за  повідомленням:

- територіального органу або підрозділу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб;

- відповідної спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту;

- судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житло або права користування житлом, про виселення, визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

- уповноваженої особи навчального закладу.

За декларування місця перебування адміністративний збір не сплачується.

Також Мін’юст погодився передати нотаріусам право реєстрації та розірвання шлюбів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді