Рада вводить квоти на цукор: чи потягне це зростання цін

08:30, 23 июня 2021
Депутати стурбовані великим дефіцитом цукру на українському ринку.
Рада вводить квоти на цукор: чи потягне це зростання цін
Джерело фото: agropolit.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5673 про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру білого. Автори, серед яких зазначено Олександра Сову, Данила Гетманцева, Павла Мельника та інших, пишуть, що метою проекту є запобігання суттєвим ціновим коливанням на внутрішньому ринку цукру білого, пов’язаного з недостатньою його пропозицією, шляхом створення ринкових умов та стимулювання імпорту для необхідного забезпечення цукру білого у достатніх обсягах.

Автори зазначають, що на внутрішньому ринку України відбулось значне зростання ціни на цукор, який містить значну частку у виробництві багатьох продуктів харчування та є одним із головних інгредієнтів у виробництві кондитерських виробів.

На думку депутатів, таке зростання ціни відбулось під дією декількох факторів: зниження урожайності цукрових буряків, низький вихід цукру, зниження обсягів виробництва цукру в поточному сезоні, скорочення посівних площ. На зниження урожайності та цукристості буряків вплинула також низка екологічних та економічних проблем.

Через несприятливі погодно-кліматичні умови та скорочення посівних площ цукрових буряків у 2020/2021 маркетинговому періоді в Україні було вироблено близько 1,1 млн тонн цукру при потребі внутрішнього ринку не менш як 1,3 млн тонн. Недостатня пропозиція цукру на ринку спричинила різке зростання цін на цей продукт.

Депутати пишуть, що Україна продовжує експортувати цукор, зокрема за період з 1 вересня до 31 грудня 2020 року було експортовано майже 70 тис. тонн цукру, що, у свою чергу, ще зменшило наявність цукру на ринку.

Вирішенням ситуації може стати імпорт цукру в Україну, але здійснювати імпорт при діючий ставці мита 50% не є економічно виправданим.

Наразі існує встановлена квота на імпорт цукру білого, що складає 40 тис. тонн. При цьому станом на  перший квартал 2021 року з цієї квоти вже використано 37 тис. тонн.

Відтак вони пропонують встановити тарифну квоту на ввезення в Україну цукру в обсязі 60 тисяч тонн за ставкою ввізного мита в розмірі нуль відсотків від його митної вартості.

Розподіл тарифної квоти між особами, що його ввозять в Україну, здійснюється у порядку черговості залежно від часу та дати реєстрації митницею митної декларації, яка є заявкою на отримання декларантом тарифної квоти.

У разі надання декларанту відмови у митному оформленні за поданою ним митною декларацією митний орган вивільняє зарезервовану тарифну квоту та надає їй статус невикористаної. При цьому положення не поширюються на товари з Росії.

Закон, зазначають депутати, набирає чинності з дня його офіційного опублікування та діє до 1 жовтня 2021 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що парламент збирається надати Держкосмосу спеціальний статус.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду