Розгляд законопроекту про зміну порядку пільгового проїзду в транспорті перенесуть

12:27, 12 июля 2021
Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова попросила перенести розгляд законопроекту на наступну сесію через суспільний резонанс і відсутність висновків окремих комітетів.
Розгляд законопроекту про зміну порядку пільгового проїзду в транспорті перенесуть
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова висловила прохання перенести розгляд законопроекту №5651 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» на шосту сесію. Про це вона сказала під час погоджувальної ради.

Змінами передбачається, що пільги з оплати проїзду та інші надаються на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування і виплачуються у визначеному ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації.

Із законодавства приберуть норми про необхідність пред’явлення спеціальних посвідчень, довідок, електронних квитків для пільговиків.

Також приберуть повноваження Кабміну на встановлення порядку відшкодування збитків від безоплатних перевезень пільгових категорій громадян, користування послугами зв’язку та оплати за встановлення квартирних телефонів. Ці питання передають у відання органів місцевого самоврядування.

Перерозподіл повноважень стосується не тільки пільгового проїзду. В ОТГ передадуть питання надання 50-відсоткової знижки плати за встановлення і користування квартирним телефоном, пільг із квартирної плати, проведення безоплатного поточного та капітального ремонту.

Всі ці пільги будуть надаватися на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій у визначених ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації.

Одночасно із Закону України «Про транспорт» тихесенько зникає цікава норма про те, що підприємства транспорту зобов’язані забезпечувати права на пільги громадян щодо користування транспортом.

Також із Закону України «Про автомобільний транспорт» зникає стаття 37 «Пільгові перевезення пасажирів автомобільним транспортом».

Скасують і штраф за безпідставну відмову від пільгового перевезення пасажира (стаття 60 Закону України «Про автомобільний транспорт»).

На думку Мінсоцполтики, такі зміни сприятимуть адресності надання пільг, виходячи зі спроможності місцевих бюджетів. Тож реалізація закону проводитиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів.

При цьому розробники законопроекту відкинули зауваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю та окремих громадських організацій.

Не підтримала законопроект і Громадська рада при Міністерстві соціальної політики. 

Разом з тим враховано застереження Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування та Асоціації міст України щодо надання повноважень органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення про здійснення капітального ремонту жилих будинків (квартир) окремих категорій громадян.

Третьякова мотивувала своє прохання тим, що надто малі часові рамки його аналізу та відсутні висновки комітетів з питань антикорупційної політики та комітет з питань інтеграції до Європейського Союзу, а також беручи до уваги «суспільний резонанс».

При цьому вона висловила прохання включити законопроект №2325 про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України до порядку денного. Ним пропонується перейменувати свято «День захисника України» 14 жовтня на «День захисників України», бо нібито попередня назва дискримінує жінок.

Заступник комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин висловив прохання, аби до порядку денного був включений проект постанови №5740 про “Про призначення у 2021 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук”.

У виступі він вказав на важливість підтримки молодих вчених. Розмір стипендії становитиме 11 350 грн на місяць.

Раніше спікер парламенту повідомив, що Верховна Рада у вівторок, 13 липня, розгляне закон про відновлення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді