Кібербулінг і «право на богохульство»: Паризький суд оголосив вирок у резонансній справі

14:22, 12 июля 2021
Суд у Франції розглянув справу щодо межі критики у соціальних мережах.
Кібербулінг і «право на богохульство»: Паризький суд оголосив вирок у резонансній справі
Джерело фото: cdn.radiofrance.fr
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Паризький суд оголосив минулого тижня вирок у так званій «Справі Міли» («l'affaire Mila») – найрезонансніша у Франції справа щодо кібербулінгу і «права на богохульство».

Про це написала на своїй сторінці у фейсбуці суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська.

«В січні 2020 року 16-річна Міла опублікувала в Instagram відео, де розповіла про образу з боку чоловіка, який із посиланням на релігію висловився щодо її сексуальної орієнтації.

«Твоя релігія – лайно»,  відповіла Міла, після чого стала об'єктом шаленого потоку ненависті і погроз смерті та зґвалтування.

Через десять місяців вона вирішує відповісти тим, хто її ображає та обіцяє смерть, у відео, розміщеному на TikTok, де вона знову критикує іслам. Серед сотень тисяч отриманих погроз та образ були фотомонтажі «з головою кривавої Міли замість Самуеля Паті» - вчителя історії та географії, якому відрубали голову восени 2020 року. 100,000 погроз на день – її адвокат назвав це «цифровим лінчеванням».

З того часу Міла жила в укритті під цілодобовим захистом поліції.

Одночасно із порушеним соціальним життям, закінчилося і навчання Міли - її змусили покинути ліцей з міркувань безпеки.

«Коли ви будете читати ці рядки ... я не знаю, чи буду я ще жива. Починається новий день. А разом з ним нові погрози натовплюють мій телефон», - починає вона свою книгу «Я - ціна вашої свободи», видану цього червня.

Думки громадськості розділилися. В соціальних мережах деякі підтримали дівчину в ім'я права на свободу вираження поглядів хештегом #JeSuisMila, інші заявили, що беруть участь у боротьбі з ісламофобією під хештегом #JeNeSuisPasMila.

Колишній міністр та кандидат у президенти Сеголен Руаяль висловилася проти того, щоб «дівчинка-підліток, якій не вистачає поваги» «була зведена як зразок свободи слова».

Президент Франції Еммануель Макрон нагадав про «право на богохульство: «Закон чіткий: ми маємо право на богохульство, критику та карикатури на релігію».

В листопаді 2020 року прокуратура відкрила перше провадження проти Міли за «розпалювання ненависті до групи людей через їх належність до раси або певної релігії». Його було закрито в кінці січня 2021 року - слідство показало, що її висловлювання «незалежно від їх обурливого тону», мали «єдину мету висловити особисту думку щодо релігії без вимагання ненависті чи насильства проти фізичних осіб».

З іншого боку, в лютому-березні 2021 року 11 осіб у віці від 18 до 29 років, не пов’язаних між собою, були взяті під варту під оперативною координацією Центрального управління по боротьбі зі злочинами ненависті за кібербулінг (злочин відповідно змін до КК в 2018) та погрози смертю.

Загалом перед Паризьким кримінальним судом постало 13 осіб, 11 засуджено до умовних термінів від чотирьох до шести місяців. Крім умовних термінів, кожен має сплатити 1500 євро моральної компенсації жертві булінгу і компенсацію судових витрат (€ 1000). Один обвинувачений був виправданий за відсутністю доказів, ще один звільнений від відповідальності через процедурні порушення», - зазначила суддя ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки