Що враховується для визначення розміру аліментів: позиція Верховного Суду

08:32, 13 августа 2021
Визначення розміру аліментів: ВС вказав на важливий аспект.
Що враховується для визначення розміру аліментів: позиція Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 367/3084/18, в якій досліджував питання визначення розміру аліментів дитини.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернулася до суду з позовом до відповідача та просила стягнути аліменти на малолітню дочку. В обґрунтування позовних вимог зазначала, що з вересня 2010 року перебуває з відповідачем у зареєстрованому шлюбі та мають дочку.

Вказувала, що дочка проживає разом з нею та знаходиться на її утриманні, відповідач бере не активну участь у житті дитини, матеріальну допомогу надає нерегулярно, а починаючи з грудня 2017 року, не надає взагалі.

Визначаючи розмір аліментів, посилалася на те, що відповідач не працює, має мінливий дохід, який є високим, дитина навчається у старшій групі школи, вартість освітніх послуг в  якій за друге півріччя 2017 року становила 85 134, 28 грн, а за перше півріччя 2018 року - 109 469 грн, які сплатив відповідач. Крім того, дитина потребує додаткових знань у школі, за які вона 26 вересня 2017 року та 25 січня 2018 року самостійно здійснила оплату в розмірі 19 000 грн. Також дитина відвідує дитячу секцію з художньої гімнастики спортивного клубу, вартість річного внеску відвідування якої становить 700 грн, 12 занять на місяць коштують 500 грн. Окрім цього, дитина відвідує приватні музичні заняття 12 разів на місяць, які коштують 100 грн за одне заняття, які вона оплачує самостійно. Також для допомоги по догляду за дитиною вона винайняла двох нянь, послуги яких коштують 20 000 грн на місяць, тому загальна сума щомісячних витрат на дитину складає 90 000 грн, половину з яких зобов`язаний нести відповідач як батько дитини.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено частково. Апеляційний суд змінив рішення суду першої інстанції в частини розміру аліментів та судового збору, збільшивши розмір аліментів, які підлягають стягненню з відповідача на користь позивача з 10 000 грн щомісячно до 20 000 грн щомісячно, та збільшивши розмір судового збору з 704, 70 грн до 1 200 грн.

Постанова апеляційного суду мотивована тим, що визначений судом першої інстанції розмір щомісячних аліментів не відповідає матеріальній можливості відповідача надавати належну матеріальну допомогу відповідно до тих доходів, які він отримує, та є несправедливим, а тому, врахувавши найкращі інтереси дитини, апеляційний суд дійшов висновку про визначення розміру аліментів у сумі 20 000 грн, що, з огляду на доходи відповідача, не є значним.

Висновок Верховного Суду

Верховний Суд підкреслив, що згідно зі статтею 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; та інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Частиною першою статті 183 СК України визначено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

ВС зауважив, що у справі, яка переглядається, апеляційний суд установив, що дохід відповідача за  2017 рік становив 395 857 грн, а також у його власності перебувало 153 000 грн, 82 000 доларів США та 37 000 євро готівкою.

Крім того, відповідач має на праві власності у місті Хмельницькому квартиру площею 198, 9 кв. м, та земельну ділянку загальною площею 275 кв. м, житловий будинок у місті Івано-Франківську, три автомобілі, корпоративні права у  17 товариствах і підприємствах, є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) 15 юридичних осіб та є власником грошових коштів, які розміщені на банківських рахунках.

При цьому суд апеляційної інстанції врахував, що за погодженням відповідача дочка сторін навчається у Міжнародній французькій школі, навчання в якій є платним (близько 6 000 доларів на рік).

За таких обставин та з підстав, передбачених вищевказаними нормами матеріального права, апеляційний суд, урахувавши якнайкращі інтереси дитини, яка має право на достатній рівень матеріального забезпечення, та розмір доходів відповідача, дійшов обґрунтованого висновку про наявність підстав для визначення розміру аліментів у сумі 20 000, 00 грн щомісячно.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив рішення апеляційного суду без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що буде за крадіжку в магазині.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді