Лікарів зобов’яжуть відшкодувати виплати за фейкові лікарняні: законопроект

13:52, 18 августа 2021
Міністерство соціальної політики підготувало законопроект, який вводить процедуру перевірок обґрунтованості надання листків непрацездатності.
Лікарів зобов’яжуть відшкодувати виплати за фейкові лікарняні: законопроект
Джерело фото: vz.kiev.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Листки непрацездатності будуть переведені в електронну форму, їх обґрунтованість перевірятимуть страхові експерти-лікарі, а відшкодовувати вартість виплат доведеться простим лікарям. При цьому перші сім днів лікарняного має оплачувати роботодавець. Про це йдеться у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України», підготовленому Міністерством соціальної політики України.

Пропонується передбачити, що до Реєстру застрахованих осіб буде належати і електронний реєстр.

У законопроекті зазначено, що листок непрацездатності – сформований програмними засобами електронного реєстру документ про тимчасову непрацездатність на основі медичного висновку, що є підставою для звільнення від роботи, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність – створений в електронній формі на підставі медичних записів і зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я документ, який містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності.

До основних завдань Фонду соціального страхування та його робочих органів пропонують віднести, зокрема, перевірку обґрунтованості листків непрацездатності та медичних висновків про тимчасову непрацездатність, у тому числі на підставі інформації електронного реєстру; перевірку обґрунтованості медичних висновків у лікарнях та у лікарів, які є фізичними-особами підприємцями.

Для перевірок передбачено функціонування інформаційно-телекомункаційної системи Фонду. Ця ж система має взаємодіяти з рештою міністерств та відомств.

У її складі функціонує  ризик-орієнтована система  Фонду, яка обробляє інформацію електронного  реєстру листків непрацездатності з метою встановлення ознак для перевірки обґрунтованості таких листків та медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

При цьому сам Фонд зможе отримувати інформацію з Державного реєстру актів цивільного стану, електронної системи охорони здоров’я, Єдиного державного  реєстру юридичних  осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських   формувань, Єдиної державної  електронної бази з питань  освіти, Єдиної інформаційної бази  даних  про  внутрішньо  переміщених осіб, інтегрованої міжвідомчої інформаційно­ телекомунікаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів,  які перетинають державний  кордон, інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу, централізованого банку даних з проблем інвалідності.

Статтю про відмову у наданні допомоги по тимчасовій втраті працездатності пропонується доповнити нормою, відповідно до якої допомога не надається, якщо листок визнано необґрунтованим.

Перевіряють обґрунтованість листків непрацездатності страхові експерти-лікарі. Їхні обов’язки має визначити відповідне Положення. Вони мають право: доступу до баз даних, необхідних для здійснення перевірки, та отримати письмове пояснення лікарів та адміністрацій закладів охорони здоров’я.

У разі виявлення необґрунтованості по видачі таких листків дирекція Фонду звертається до адміністрації відповідного закладу, аби вони усунули відповідне порушення. Якщо була здійснена виплата, то протягом 5 днів з дня встановлення необґрунтованості висновку дирекція Фонду звертається до закладів охорони здоров’я стосовно компенсації таких виплат. Відповідні заклади, які допустили необґрунтований висновок, протягом 10 днів з дня отримання такого листа повинні компенсувати виплати. За кожен день просрочки платежу накладається пеня у розмірі 0,1% суми.

При цьому допомога по тимчасовій втраті працездатності виплачується не на шостий день як тепер, а на восьмий. Перші ж сім днів має оплатити роботодавець (зараз 5).

Пропонують чиновники також змінити підхід до виплат на поховання: вона надається у розмірі, встановленому правлінням Фонду, що діяв станом на 1 січня 2022 року, який щороку збільшується на показник росту індексу споживчих цін, які враховуються під час формування Державного бюджету.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що під час засідання Кабміну у середу, 18 серпня, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в Україні створюються центри неонатального скринінгу для діагностики рідкісних хвороб у новонароджених.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду