Підприємства почнуть карати за неправдиву інформацію про кінцевих бенефіціарних власників

16:13, 7 сентября 2021
Держава буде вилучати з Реєстру неправдиві дані про бенефіціарів та карати підприємства: «слуги народу» внесли законопроект.
Підприємства почнуть карати за неправдиву інформацію про кінцевих бенефіціарних власників
Джерело фото: glavcom
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 вересня у Верховній Раді народні депутати від «слуги народу» Вікторія Кінзбурська та Ольга Василевська-Смаглюк зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичних осіб» 6003.

Наразі тексту поки що немає, однак співавторка Ольга Василевська-Смаглюк пояснила суть змін.

«Дайте собі відповідь на питання, чи стали б ви витрачати кошти на обслуговування бази даних, якби не були впевнені у достовірності даних у ній? А от держава наша витрачає. Хто ще не здогадався, мова про Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Дані про кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб вносяться в цей реєстр без перевірки на достовірність. Кого особа, яка звертається за здійсненням реєстраційної дії, назвала бенефіціаром, того в реєстрі і зазначать. Не треба володіти екстрасенсорними можливостями, аби здогадатися, що інколи ті, хто хочуть зареєструвати підприємство, брешуть щодо того, хто насправді його контролюватиме та отримуватиме вигоду від його діяльності.
У нас в країні періодично проводиться національна оцінка ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму. Державні органи аналізують сфери, за які відповідальні, і виявляють слабкі місця, що дозволяють відмивати кошти та фінансувати тероризм. Так ось. Вже двічі наявність в нашому реєстрі недостовірних даних про кінцевих бенефіціарних власників була ідентифікована як прогалина, яка на загальнонаціональному рівні створює сприятливі умови для відмивання коштів.
Ми вирішили, що далі так продовжуватися не може, та спільно з фахівцями у галузі фінансового моніторингу розробили законопроект 6003.

Його суть полягає у тому, що якщо за даними суб'єкта первинного фінансового моніторингу (а це банки, нотаріуси, аудитори, адвокати, брокери і багато інших суб'єктів) буде виходити, що в реєстрі недостовірна інформація про бенефіціара, то держава, перевіривши, чи справді інформація недостовірна, вилучить неправдиві відомості з реєстру.

Вилучення цих відомостей з реєстру потягне за собою для підприємства низку негативних наслідків, тому доведеться вказати правду про свого бенефіціара.

Кілька років таких процедур, і ми очистимо реєстр від недостовірної інформації. І тоді бачитимемо, хто насправді стоїть за тими, хто приймає участь у тендерах, контролює ЗМІ і в будь-який інший спосіб провадить важливу для держави діяльність.
Це важливо не тільки системі боротьби з відмиванням, а і журналістам, громадським діячам», - зазначила вона.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як будуть боротися із тіньовими доходами під час податкової амністії. Детальніше дивіться у сюжеті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді