Як перереєструвати право власності на земельну ділянку при купівлі нерухомості, яка на ній розміщена: зміни від Верховної Ради

14:00, 10 сентября 2021
Парламент схвалив закон, який регулює перехід прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано.
Як перереєструвати право власності на земельну ділянку при купівлі нерухомості, яка на ній розміщена: зміни від Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наразі особа, яка купила будинок, має потім оформити право власності на землю. Однак для нових власників оформлення земельної ділянки, на якій стоїть їхня нерухомість, може стати справжнім випробуванням: земля може перебувати під  арештом, в іпотеці, під забороною відчуження, що унеможливлює її оформлення. Верховна Рада схвалила у другому читанні і в цілому як закон проект № 5248 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано). Отже, що прийняли народні депутати і які зміни тепер очікуються.

Раніше парламент схвалив законопроект № 0850, який стосувався одночасного перереєстрування права на земельну ділянку у відповідь на те, якщо відбувся перехід права власності на нерухомість. Однак сам закон так і не був підписаний ні президентом, ні головою парламенту.

Недоліком цього закону було те, що, наприклад, у разі купівлі, обміну тощо нерухомого майна (будинку, гаража тощо), особа могла стикнутися з проблемою оформлення земельної ділянки, на якій знаходиться цей об’єкт, земля може перебуває в арешті, іпотеці, під забороною відчуження, належати декільком особам тощо. Тобто тоді оформити право власності на неї неможливо.

Згідно з нормами проекту закону № 5248 перехід права в державному реєстрі на нерухомість і на землю повинен відбуватися виключно тоді, коли нотаріус здійснить всі необхідні дії, переоформить права на землю, перевірить, чи вона не в іпотеці, арештована тощо і тільки після того відповідні права можна перереєстровувати в реєстрі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада змінила розмір сум готівки, яку українці можуть вільно внести або перевести з карти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва