И Верховный Суд тоже: Галина Третьякова добавила ВС в законопроект о замораживании окладов судьям

19:37, 10 сентября 2021
Третьякова добавила в свой законопроект о замораживании окладов судей также и Верховный Суд, и отметила, что расходы на зарплату судей разбалансировали бюджет.
И Верховный Суд тоже: Галина Третьякова добавила ВС в законопроект о замораживании окладов судьям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ранее «Судебно-юридическая газета» писала, что глава «социального» Комитета Верховной Рады Галина Третьякова внесла законопроект о том, чтобы определить базовый должностной оклад судьи в абсолютных цифрах. То есть «заморозить», ведь сейчас оклад привязан к прожиточному минимуму, а он год от года растет (но не всегда для судей, к примеру, в 2021 году законом о бюджете для них был установлен заниженный минимум).

Так, Третьякова предложила, чтобы базовый должностной оклад судьи местного суда составлял 71 790 грн, а судьи апелляционного и высшего специализированного суда (в том числе и Высшего антикоррупционного суда) – 119 650 грн.

Кроме того, депутат предлагала, чтобы индексация базового размера должностного оклада судьи проводилась с 1 марта 2025 года.

Однако затем она свой проект отозвала, о чем написала письмо Разумкову, для «доработки».

Дорабатывала документ недолго. Как выяснило наше издание, в законопроект просто добавили еще одну инстанцию – Верховный Суд.

А именно, базовый размер должностного оклада судьи ВС должен составлять 179 475 грн.

Индексация, как и ранее, будет проводиться лишь с 1 марта 2025 года.

То есть, под «заморозку» попадут все судьи.

Чем объясняет?

Поясняет такие изменения Третьякова тем, что сейчас не хватает денег на зарплату работникам аппаратов судов:

«Відповідно до статті 130 Конституції України держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів та діяльності суддів.

Однак впродовж останніх років зменшилось фінансування судової гілки влади, відбувається систематичне зменшення рівня заробітних плат працівників апаратів судів за рахунок зменшення доплат до заробітних плат, за якими визначається їх розмір, що опосередковано відбувається через непропорційно завеликі видатки на оплату праці суддів, що у свою чергу розбалансовує Державний бюджет України.

Так, відповідно до пункту 2 частини 1 статті 152 Закону України «Про судоустрій i статус суддів» Державна судова адміністрація України забезпечує належні умови діяльності судів, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України та органів суддівського самоврядування в межах повноважень, визначених Законом.

Частиною першою статті 54 цього Закону визначено, що Територіальними органами Державної судової адміністрації України є територіальні управління Державної судової адміністрації України.

Частиною 7 статті 23 Бюджетного кодексу України визначено, що у межах загального обсягу бюджетних призначень за бюджетною програмою окремо за загальним та спеціальним фондами бюджету Міністерство фінансів України (місцевий фінансовий орган) за обґрунтованим поданням головного розпорядника бюджетних коштів здійснює перерозподіл бюджетних асигнувань, затверджених у розписі бюджету та кошторисі, в розрізі економічної класифікації видатків бюджету, а також в розрізі класифікації кредитування бюджету - щодо надання кредитів з бюджету.

Відповідно до пункту 4-1 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків між розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня у системі Державної судової адміністрації України у межах загального обсягу бюджетних призначень за відповідною бюджетною програмою окремо за загальним та спеціальним фондами державного бюджету здійснюється Державною судовою адміністрацією України за погодженням з Вищою радою правосуддя.

Відповідно до згаданих норм кошти, які використовуються територіальними управліннями Державної судової адміністрації України для виплати стимулюючих виплат можуть бути перерозподілені між судами відповідних областей та виплачені на оплату праці працівників апаратів судів.

Крім того, слід зазначити, що на даний час нормативним актом Кабінету Міністрів України, відповідно до  якого  врегульовані  питання  оплати  праці суддів, у тому числі і надання матеріальної допомоги, є постанова Кабінету Міністрів  України від 1 грудня 2010 р. N 1097. Зазначене нормативне закріплення потребує доопрацювання та закріплення у Законі».

Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська