Зарплати в електронній гривні та програмовані гроші для субсидій: які проекти готує Мінцифра

17:32, 21 сентября 2021
Мінцифра спільно з НБУ запровадила пілотний проект із виплати заробітної плати в електронній гривні.
Зарплати в електронній гривні та програмовані гроші для субсидій: які проекти готує Мінцифра
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Директор Департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсен Макарчук під час круглого столу «Легалізація віртуальних активів по-українськи. Можливості та ризики» розповів, що НБУ спільно з Мінцифри започаткував пілотний проект з виплати заробітної плати в електронній гривні.

Круглий стіл був присвячений Закону України «Про віртуальні активи» (що ухвалений Верховною Радою 08.09.2021 року та 21.09.2021 направлений на підпис Президенту України).

«Є чітке бажання у якості пілотного проекту вже цього року виплатити зарплати працівникам Міністерства цифрової трансформації в е-гривні. Ми розуміємо, що це буде пілотний проект, тобто фактично обмежена можливість використання цього інструменту. Я думаю, що цього року ми його вже про пілотуємо. Щодо повноцінного запуску... то не раніше, я би сказав, кінця наступного року, він буде доступний, можливо пізніше», - пояснив Арсен Макарчук.  

Заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, коментуючи можливість отримати зарплату в е-гривні пояснив, що Мінцифра домовилася з двома банками, які погодилися конвертувати електронну гривню у звичайні гроші. «Скажу, що нас персонально цікавить, окрім зарплати – це програмовані гроші. Це той результат, який ми хотіли б отримати. Наприклад субсидії. Ми б хотіли, щоб гроші, які йшли б на субсидії, вони могли б бути запрограмовані для витрачання саме на ті цілі, на які вони були направлені. Що стосується Міністерства інфраструктури і будівництва, то коли гроші виділяються на будування, то вони програмуються таким чином, щоб вони йшли саме на будування. Наприклад, Мінінфраструктури виділяє мільярд токенів, які позначені, наприклад, зеленим кольором. Це «зелені» токени. А інші – це «білі» токени. Тобто, є «біла» гривня, є «зелена» гривня. «Зелена» гривня – це невелике будівництво. І коли підрядники отримають «зелену» гривню, вона не втрачає цей признак, що вона була направлена саме на будівництво. І коли попадає на якусь «яму», вона не може туди попасти, вона сама по собі буде заблокована», - розповів заступник міністра. Раніше у  парламенті зареєстрували  законопроект, спрямований на захист цифрового контенту, який розповсюджується за гроші.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду