Пропонують роботу на екскаваторі і затримують виплати: на що скаржаться звільнені в результаті децентралізації державні службовці

15:20, 28 сентября 2021
Колишні державні службовці, які стали на облік у Державному центрі зайнятості, скаржаться на відсутність перспектив працевлаштування після звільнення.
Пропонують роботу на екскаваторі і затримують виплати: на що скаржаться звільнені в результаті децентралізації державні службовці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2014 році в Україні стартувала реформа децентралізації - передачі повноважень та фінансів від центральної влади органам місцевого самоврядування. У 2015 році почали формуватися перші об’єднані територіальні громади (ОТГ), саме вони стали основою для нового адміністративно-територіального устрою та укрупнення районів у 2020 році.

Однак реформа супроводжувалася і скороченням посад в районних державних адміністраціях. Частина державних службовців змогла працевлаштуватися в ОТГ, а частина опинилася за бортом і вимушена шукати роботу.

У листопаді 2019 року, ще до завершення реформи, тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив про плани уряду скоротити штат районних державних адміністрацій (РДА) на 18 449 штатних одиниць.

Таким чином, через державні реформи виник прошарок колишніх державних службовців, які у своїх невеликих населених пунктах опинилися без роботи.

При цьому самі звільнені у зв’язку з децентралізацією колишні державні службовці жаліються на те, що Центр зайнятості не дає змоги знайти роботу відповідно до фаху. Про це самі ексдержслужбовці пишуть у групі в одній із соціальних мереж.

Зокрема, повідомляють про затримку виплат по тимчасовому безробіттю від 6 тижнів.

Також державні службовці скаржаться, що у райцентрах роботи взагалі немає окрім фермерських господарств.

Одна з дописувачок повідомила, що їй за фахом бухгалтеру у Державному центрі зайнятості пропонували роботу фрезерувальником або машиністом на кран. Інша повідомила, що їй пропонували роботу офіціантом чи продавцем.

Третя дописувачка зазначила, що їй у центрі зайнятості запропонували влаштуватися підсобним співробітником. При цьому у жінки 3 група інвалідності і 3 вищі освіти (одна з яких – магістр державного управління).

Більшість учасників обговорення констатували, що виплати закінчуються, а роботу вони так і не можуть знайти.

«Судово-юридична газета» звернулася із запитом до Державного центру зайнятості стосовно цього питання і чекає відповіді.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що уряд збільшив пенсії та соцвиплати.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки