2 роки невизначеності: що кандидати у судді чекають від відновлення роботи ВККС

17:41, 19 октября 2021
Кандидати в судді, роботи яких вже два роки лежать неперевіреними, розповіли, якими бачать першочергові завдання ВККС.
2 роки невизначеності: що кандидати у судді чекають від відновлення роботи ВККС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як загальновідомо в юридичних колах, наразі в Україні проходить судова реформа, в ході якої планується протягом найближчого часу відновлення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Перед обраними членами ВККС буде стояти задача не просто поновити зупинені процедури, але й успішно завершити їх у найбільш стислий час.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», попередній склад ВККС було розпущено за законом Володимира Зеленського № 193-ІХ ще восени 2019 році.

З того часу залишаються неперевіреними роботи 367 кандидатів на посаду судді місцевого суду, які склали у 2019 році кваліфікаційний іспит. Тобто, це особи, які пройшли майже всі етапи: тестування особистих морально-психологічних якостей, спеціальну перевірку, спеціальну підготовку в Національній школі суддів України - склали кваліфікаційний іспит. Але члени ВККС просто не встигли поставити крапку і перевірити результати цього іспиту.

З огляду на кадровий голод у судах, це виглядає нонсенсом, однак реалії судової реформи саме такі: є майже готові до роботи кандидати, але вони вже два роки перебувають у стані невизначеності.

Кандидати у судді поділилися з «Судово-юридичною газетою» міркуваннями стосовно пріоритетів роботи відновленої ВККС.

«На наш погляд, процедури, до яких має повернутись, можна поділити на кілька груп: процедури, пов’язані із судами першої інстанції; процедури, пов’язані із апеляційними судами, та інші процедури.

У будь-якому випадку, під час вирішення питання щодо першочерговості поновлення процедур важливими факторами мають бути як наявна криза, що утворилась у кожній групі, а також строк проведення відповідної процедури і можливість якомога повно вирішити наявну проблему.

Так, до процедур, пов’язаних із місцевими судами, можемо віднести:

  • Завершення кваліфікаційного оцінювання суддів 2365 суддів;
  • Завершення розпочатих процедур доборів на посаду судді;
  • Проведення конкурсу на заміщення вакантних посад суддів шляхом переведення судді на посаду судді до іншого суду.

В апеляційній інстанції очікують на проведення конкурсу до апеляційних судів, а також завершення кваліфікаційного оцінювання 54 судді.

            Також від нового складу ВККСУ очікуватимуть старту роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

            Отже, пропонуємо поглянути на вказані процедури з боку таких факторів, як ймовірний строк завершення процедури та її результати:

Добори на посаду судді місцевого суду:

  1. Конкурс на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів шляхом переведення:

Відповідний конкурс оголошено 01 серпня 2019 року та 249 кандидатів подали заяви щодо участі у ньому. У подальшому конкурс був скасований і, відповідно, зараз підлягає оголошенню знову. У випадку, якщо участь у конкурсі зможуть брати виключно судді, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, впевнені, що вказаний конкурс можна завершити протягом досить короткого строку – до 2 місяців з моменту прийняття рішення про його поновлення. Позитивним результатом конкурсу буде надання можливості суддям, що працюють зараз, змінити місце своєї роботи, що, безумовно, є важливим фактором, якщо згадати, що більшість із суддів, що подали документи на конкурс, були вимушені змінити місце свого постійного проживання у зв’язку із призначенням на посаду судді. Однак вказаний конкурс не сприятиме зменшенню вакантних посад та наявності кадрового голоду в місцевих судах. Ще одним проблемним питанням є допуск до участі у ньому тільки суддів, які вже пройшли кваліфікаційне оцінювання. Таким чином, перед ВККСУ буде поставлено питання: очікувати завершення кваліфікаційного оцінювання 2365 суддів, що автоматично відкладає на роки проведення «конкурсу переводів», або ж повторно оголосити його виключно для суддів, що вже пройшли кваліфікаційне оцінювання. У другому випадку цей конкурс може відбутись в найкоротші строки і навіть бути першою з процедур, пов’язаних із місцевими судами

  1. Завершення процедур добору на посаду судді:

Завершення цих процедур очікують 208 кандидатів, що вже перебувають у резерві, 367 кандидатів, якими складено кваліфікаційний іспит у серпні 2019 року, та 36 кандидатів, які відповідають вимогам абзацу 3, 7 пункту 13 Розділу ІІІ Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Для завершення цих процедур ВККСУ також достатньо до 3 місяців, що включає до двох місяців для перевірки іспиту, вже складеного 367 кандидатами. (Слід звернути увагу, що Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського самоврядування» № 193-ІХ встановлено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України протягом двох місяців з дня формування її нового складу завершує процедуру добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17).

При цьому процедуру окремого конкурсу для кандидатів, які відповідають вимогам абзацу 3, 7 пункту 13 Розділу ІІІ Закону України «Про Вищу раду правосуддя» може бути проведено паралельно із процедурою завершення Добору-2017 року.

Таким чином, у випадку надання пріоритету завершенню цих процедур ВККСУ через 3 місяці може завершити конкурси на понад 600 посад суддів місцевих судів, що сприятиме, здебільшого, вирішенню проблеми кадрового голоду в місцевих судах

  1. Кваліфікаційне оцінювання суддів.

Кількість суддів, що не пройшли кваліфікаційне оцінювання, на цей час складає 2365 суддів. Враховуючи, що кваліфікаційне оцінювання складається не тільки із складення іспиту, але й з дослідження досьє та проведення співбесід, беручи за орієнтир строки проведення кваліфікаційного оцінювання попереднім складом ВККСУ, можна зробити сумне припущення, що для завершення цієї процедури знадобиться більше року. При цьому визначення цієї процедури пріоритетом зупинить як конкурс на заміщення вакантних посад суддів шляхом переведення судді на посаду судді до іншого суду, так і добір на посаду судді.

Конкурс на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів.

Мабуть, в апеляційних судах наразі найбільш складна ситуація із кадровим голодом, що негативно впливає на доступ громадян до правосуддя. Наприклад, в Харківському апеляційному суді вже зараз (у жовтні 2021 року) справи призначаються до розгляду на червень 2022 року.

Конкурс оголошено 9 серпня 2019 року і заяви про участь у ньому подали 2208 кандидатів. Фактично, конкурс було призупинено на стадії подачі документів та жодної процедури в його рамках проведено не було, що дозволяє ВККСУ прийняти будь-яке рішення: або продовжити оголошений конкурс, або оголосити новий.

У будь-якому випадку, під час конкурсу необхідно: провести та перевірити кваліфікаційний іспит, визначити рейтинг та оголосити результати конкурсу.

За таких обставин, навіть у випадку продовження вже оголошеного конкурсу, враховуючи кількість кандидатів та, як наслідок, строк для перевірки їх робіт, зазначена процедура може зайняти до одного року. Оголошення ж нового конкурсу збільшує цей строк на час, необхідний для подачі документів та їх перевірку.

Конкурс до Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

На цей час конкурс перебуває на стадії проведення співбесід з 13 кандидатами до цього суду, а також перевірки практичних робіт та проведення співбесід із 38 кандидатами до Апеляційної палати Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Безумовно, мала кількість кандидатів має сприяти завершенню цього конкурсу протягом кількох місяців з дня прийняття рішення про його продовження.

Таким чином, всі процедури, що підлягають поновленню, перебувають наразі на різних стадіях, що, в свою чергу, вважаємо, дозволяє проводити їх одночасно. Зокрема, оголошення конкурсу (або продовження) на посади вакантних посад суддів апеляційних судів може бути проведено одночасно із завершенням процедур всіх доборів до місцевих судів.

Визначення першочерговими пріоритетами паралельного завершення доборів на посаду суддів місцевого суду для понад 600 кандидатів та проведення конкурсу в апеляційні суди також відповідатиме висновку Венеційської комісії CDL-AD (2019) 027, згідно з яким реформа повинна бути орієнтована насамперед на суди першої та апеляційної інстанції.

Відповідно, ухвалення та реалізація Вищою кваліфікаційної комісією суддів України рішення про визначення пріоритетними завершення процедур добору на посади суддів місцевих судів та конкурсу на посаду суддів апеляційних судів, вважаємо, сприятиме подоланню кадрового голоду в місцевих та апеляційних судах у найкоротші терміни, зокрема, заповненню вже протягом 2022 року понад 600 вакансій суддів у місцевих судах та понад 500 вакансій в апеляційних судах.

Кандидати на посаду судді місцевого суду:

Зубанич Олександр

Ремез Катерина

Маслова Ольга

Юдіна Наталія

Ярощук Оксана та інші».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

           

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді