«Діти низької якості»: по кримінальній справі щодо висловлювань Галини Третьякової винесено ухвалу

13:14, 26 октября 2021
Як ДБР розслідує справу щодо висловлювань Галини Третьякової про «дітей низької якості».
«Діти низької якості»: по кримінальній справі щодо висловлювань Галини Третьякової винесено ухвалу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Печерський районний суд міста Києва виніс ухвалу по кримінальній справі щодо висловлювань Галини Третьякової про «дітей низької якості» (справа 757/48497/21-к).

Так, слідчий суддя розглянув клопотанням старшого слідчого Державного бюро розслідувань про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000001838 від 28.09.2020 за ч. 2 ст. 161 КК України.

ДБР просило продовжити строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні на 6 місяців, тобто до 28.03.2022 року.

Хоча це провадження було розпочато більше року назад, по ньому навіть не встигли провести необхідні експертизи, як випливає із ухвали. ДБР називає цю справу провадженням із «винятковою складністю».

Суть претензій до Галини Третьякової полягає у тому, що вона як народний депутат у травні 2020 року під час виступу на вебінарі, організованому Київською школою економіки, допустила зі свого боку публічні висловлювання, спрямовані на порушення рівноправності громадян за ознаками рівня статку, походження, освіти.

У ході огляду відеозапису вебінару, встановлено, що на 51 хв. 10 секунд зазначеного відеозапису «ймовірно Третьякова» заявила: «Коли демографічно надаємо такі кошти, які використовуються сім`єю, і народження дитини відбувається не для того, щоб надати йому рівні права, освіту, а для того, щоб отримати матеріальну допомогу, то ми отримаємо, скажу жорстко, дітей дуже низької якості. Вони призводять до того. Що теж сідають на державні кошти».

У цьому кримінальному провадженні про підозру жодній особі не повідомлялося.

«Строк досудового розслідування закінчується 28.09.2021, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку неможливо, оскільки для зібрання достатніх доказів, остаточного та беззаперечного встановлення обставин кримінального провадження необхідно виконати ряд зазначених вище слідчих (розшукових) та процесуальних дій», - сказано в ухвалі суду.

«У зв`язку з тим, що кримінальне провадження № 42020000000001838 від 28.09.2020, що знаходиться у провадженні Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань, є провадженням виняткової складності, що полягає в тяжкості кримінального правопорушення, кількості свідків по даному провадженню, необхідності застосування значної кількості заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей і документів, а також необхідності проведення слідчих (розшукових) дій, досудове розслідування по ньому не можливо закінчити в строк протягом дванадцяти місяців, оскільки не витребувано висновків судових експертиз та не повно з`ясовано обставини кримінального провадження, з огляду на це виникла необхідність у продовжені строку досудового розслідування до 12 місяців, що є найкоротшим строком, достатнім для потреб досудового розслідування. Проведення вказаних слідчих (розшукових) дій, застосування необхідних заходів забезпечення кримінального провадження, проведення експертиз і витребування відповідних висновків у коротший строк неможливо.

Відтак, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування на шість місяців, тобто до 28.03.2022», - зазначається в ухвалі суду.

Також в ній зазначається, що в ході досудового розслідування проведено такі слідчі (розшукові) дії:

- Проведено огляд інтернет-ресурсів, цифрових ЗМІ щодо висловлювань ймовірно члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Третьякової на вебінарі, організованому в травні 2020 Київською школою економіки, щодо коштів, виділених на дітей;

- Проведено огляд офіційного сайту Верховної ради України, в тому числі відомості щодо складу членів депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

- Призначено лінгвістичну експертизу.

У ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження проведено ряд процесуальних дій, завершення яких потребує додаткового часу, зокрема призначено лінгвістичну експертизу, висновок якої на адресу Державного бюро розслідувань не надходив.

Крім того, в рамках кримінального провадження заплановано комплекс слідчих (розшукових) дій, заходів забезпечення кримінального провадження та процесуальних дій, проведення яких потребує додаткового часу, а саме необхідно:

- здійснити тимчасовий доступ до речей і документів;

- витребувати матеріали експертизи;

- встановити місцезнаходження документів щодо учасників, які брали участь у вебінарі, який проходив у травні 2020 за участі Галини Третьякової, а також оригінал відеозапису виступу Третьякової;

- встановити можливих свідків та допитати їх;

- встановити можливих потерпілих від вчиненого злочину.

«Провести необхідні слідчі (розшукові) дії у передбачений законом строк не представилося можливим у зв`язку із винятковою складністю провадження, необхідністю дослідження великої кількості документів, встановлення місцезнаходження свідків і документів, а також у зв`язку із значною кількістю проведення слідчих (розшукових) дій, а саме оглядів речових доказів, допитів, заходів забезпечення кримінального провадження тощо.

Без висновків судової експертизи, результатів проведення зазначених слідчих (розшукових) дій, а також заходів забезпечення кримінального провадження неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати належну правову оцінку доказів, що забезпечить прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень. Крім того, результати судової експертизи, яка наразі проводиться, нададуть можливість встановити наявність чи відсутність у мовленні Галини Третьякової інформації позитивного або негативного характеру щодо групи осіб. Однак тривалість експертизи, у відповідності до п. 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.11.1998 № 705/3145, може становити понад 90 календарних днів.

Строк досудового розслідування закінчується 28.09.2021, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо, оскільки для зібрання достатніх доказів, остаточного та беззаперечного встановлення обставин кримінального провадження необхідно виконати ряд зазначених вище слідчих (розшукових) та процесуальних дій», - сказано в ухвалі.

Врешті суд ухвалив клопотання ДБР задовольнити частково і продовжити строк досудового розслідування на два місяці, тобто до 28.11.2022 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду