Чи позбавлять невакцинованих студентів стипендії

17:27, 29 октября 2021
Що буде зі здобувачами освіти, що відмовляються від добровільного вакцинування.
Чи позбавлять невакцинованих студентів стипендії
Джерело фото: kiev.informator.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постанова Кабінету міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 встановлює карантин та запроваджує обмежувальні протиепідемічні заходи з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Усі вже знайомі з основними положеннями цієї постанови, зокрема про регулювання навчального процесу у вищих навчальних закладах України. Більшість ЗВО впродовж карантину працюють дистанційно, однак після поширення масової вакцинації виникнуло рішення відновити аудиторне навчання в реаліях карантинних обмежень. Тобто закладу освіти потрібно мати не менше 80% вакцинованого персоналу, аби продовжити навчальний процес у «жовтій» або «помаранчевій» зонах епідемічної небезпеки, та 100% – для «червоної» зони.

Крім того, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 4 жовтня 2021 року №2153 затверджує перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням. Зокрема, в цей перелік потрапляють і викладачі вишів. Відмова від вакцинації може супроводжуватися відстороненням від роботи без збереження заробітної плати.

З цього приводу 18 жовтня на сайті Кабінету міністру України з’явилася петиція від Шелухіна Володимира Анатолійовича, викладача Київського національного університету імені Тараса Шевченка (факультет соціології). Він вважає, що постанова Кабміну дискримінує викладачів. Зокрема, він зазначає: «Вимога щодо вакцинації має стосуватися всіх учасників навчального процесу – не лише викладачів і допоміжного персоналу закладів вищої освіти, а також студентів, які числом зазвичай переважають викладачів». Своє занепокоєння Володимир Шелухін підкріплює статтями із Кодексу законів про працю про право на безпечні умови праці.

«Чому ми, хто виконуєть свої обов'язки, маємо ризикувати через чийсь фанатизм, інфантилізм і байдужість до суспільного інтересу? Вакцинація є безкоштовною та доступною для всіх категорій населення, й у більшості випадків відмова від неї (за незначним винятком медичних протипоказань) є передусім вираженням антисоціальної, деструктивної настанови», – зазначає у своїй петиції викладач.

Також петиція містить пропозицію відсторонювати студентів без щеплення, яким вже виповнилося 18 років, від навчання, позбавляючи при цьому стипендії: «Сам факт можливості відсторонення невакцинованих викладачів – є обґрунтованим і доречним, але за умови відсутності цієї норми щодо інших учасників навчального процесу (щонайменше повнолітніх студентів із заморожуванням стипендії) ця норма набуває дискримінаційного характеру. Ми вимагаємо, аби адміністративні заходи сприяння вакцинації були застосовані до всіх учасників навчального процесу, як того вимагає конституційний принцип рівності громадян, а також суспільний інтерес і потреби безпечного професійного середовища».

Станом на зараз ця петиція отримала 30 підписів з 25 000, необхідних для її подальшого розгляду владою. Однак остаточний результат прогнозувати ще рано, оскільки петиція має ще 79 днів для набрання підписів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді