У правоохоронному Комітеті Ради довідалися, скільки кримінальних проваджень щодо підробки сертифікатів про вакцинацію розслідується

08:05, 2 ноября 2021
Рада на позачерговому засіданні розгляне законопроект про встановлення відповідальності за підробку сертифікатів про вакцинацію.
У правоохоронному Комітеті Ради довідалися, скільки кримінальних проваджень щодо підробки сертифікатів про вакцинацію розслідується
Джерело фото: unn.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада включила в порядок денний позачергового пленарного засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання 2 листопада 2021 року законопроект № 6084 від 23.09.2021 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень».

Законопроект ініціював Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, а передав у парламент Кабінет Міністрів України.

Напередодні Комітет з питань правоохоронної діяльності схвалив законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Необхідність його ухвалення заступник міністра охорони здоров'я - Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін обґрунтував тим, що на даний час в Україні почастішали випадки виявлення підроблених документів, що стосуються вакцинації проти COVID-19. Відсутність відповідальності за такі проступки створює передумови для подальшого розвитку ситуації щодо підроблення документів, що стосуються вакцинації.

Нардеп Олександр Бакумов повідомив членів Комітету, що з початку 2021 року органами досудового розслідування розпочато 804 кримінальних провадження за фактом підроблення результатів тестів на коронавірус. З них за статтею 358 КК вже розпочато 743 кримінальних провадження, шахрайство - 24, за статтею 366 – 14 тощо. У 404 кримінальних провадженнях предметом правопорушення стали підроблені довідки про результати тестів, у 400 – міжнародні свідоцтва про вакцинацію. Повідомлено про підозру у 393 кримінальних провадженнях. У 95 випадках досудове розслідування завершено і обвинувальні акти направлені до суду.

Він також озвучив позицію інших державних органів, які висловили думку щодо законопроекту. Зокрема, Верховний Суд вважає, що законопроект варто відхилити, оскільки його норми носять казуїстичний характер та переобтяжують кримінальний кодекс. На думку ВС, вказана норма і так міститься в статтях Кримінального кодексу (статті 358 та 366 КК). МВС вважає, що запропоновані зміни не відповідають загальним підходам до відповідальності. Зауваження висловила Національна поліція. НАЗК взагалі заявила, що ініціатива Кабміну позбавлена легітимної мети, а також створює підґрунтя для зловживань.

Більш детальну статистику по кримінальних провадженнях щодо підроблених сертифікатів навів  представник Національної поліції, за словами якого 162 особам повідомлено про підозру у вчиненні 518 правопорушень, 120 обвинувальних актів у вчиненні 414 кримінальних правопорушень уже пішло до суду. Інформації щодо вироків судів ще немає.

Голова Комітету Сергій Іонушас повідомив, що позицію авторів законопроекту підтримали як Національний юридичний університет, так і МВС (яке хоч і висловило зауваження, але все ж таки підтримує його за умови врахування висловлених зауважень), Комітет Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, Уповноважений з прав людини, СБУ (теж просили підтримати законопроект).

Суспільна небезпека підроблення сертифікатів про  вакцинацію, на його думку, полягає, в тому числі, в тому, що українці виїжджають за кордон і там користуються підробленими документами.

Нардеп Олександра Устінова нагадала, що якщо не боротися з підробкою сертифікатів, то українців скоро просто перестануть пускати за кордон.

Натомість Юлія Яцик та Григорій Мамка вважають, що закон не буде працювати. У відповідь Національна поліція визнала конкуренцію норм у законопроекті, але як буде працювати нове законодавство, сказати не можуть.

Законопроектом у кримінальний кодекс запроваджується нова стаття 3213 «Підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень».

Законопроектом пропонується:

  1. Встановлення відповідальності за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, у вигляді штрафу від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років.
  1. Встановлення відповідальності за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 тисяч до 68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
  1. Встановлення відповідальності за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, у вигляді штрафу від 85 тисяч до 170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до трьох років.

Щоправда, ГНЕУ вважає, що пропозиція законопроекту щодо встановлення кримінальної відповідальності за підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень (нова ст. 321-3 КК), не виглядає юридично обґрунтованою, оскільки, на думку Головного управління, вона охоплюється статтею 358 КК.

Також повідомлялося, що депутати хочуть, щоб суди розглядали справи про захист честі та гідності за два дні.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді