Як Мін’юст планує вирішити долю речових доказів у вигляді майна, яке не має ніякої цінності

12:00, 6 ноября 2021
Речові докази у вигляді майна, яке не має ніякої цінності і не може бути використане, знищуються, а у разі необхідності – передаються до криміналістичних колекцій експертних установ або заінтересованим особам на їх прохання.
Як Мін’юст планує вирішити долю речових доказів у вигляді майна, яке не має ніякої цінності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін розглянув постанову «Про внесення змін до Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов’язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження».

Так, проект постанови спрямований на врегулювання порядку знищення речових доказів у випадках, передбачених статтею 100 КПК, в частині, яка не охоплюється чинною редакцією Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов’язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження,  затвердженого постановою КМУ від 19 листопада 2012 р. № 1104.

Зокрема, пропонується встановити, що речові докази у вигляді майна, яке не має ніякої цінності і не може бути використане, знищуються, а у разі необхідності – передаються до криміналістичних колекцій експертних установ або заінтересованим особам на їх прохання.

Питання про долю таких речових доказів вирішується в порядку, передбаченому КПК. Варто також відзначити, що знищення речових доказів у вигляді майна, яке не має ніякої цінності і не може бути використане, буде проводитись спеціальною комісією.

В органах, у складі яких функціонують слідчі підрозділи/підрозділи дізнання, такі комісії створюються у складі трьох осіб, у тому числі керівника слідчого підрозділу/підрозділу дізнання, слідчим/дізнавачем якого здійснювалося досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні, або визначеного ним слідчого/дізнавача, уповноваженого працівника, визначеного відповідальним за зберігання речових доказів, а також працівника фінансового підрозділу.

Про знищення речових доказів складається акт, який буде приєднуватись до матеріалів кримінального провадження.

Раніше «Судово-юридична газета» писала,  що містить проект закону про судово-експертну діяльність, який підготувало відомство Дениса Малюськи.

Також ми повідомляли що у Мінсоцполітики пропонують внести зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді