В Україні планують встановити єдиний мінімальний розмір аліментів

14:14, 19 ноября 2021
Відповідний законопроект Верховна Рада розгляне 19-го листопада у другому читані, який також передбачає державну допомогу дітям у разі неможливості батьків утримувати їх.
В Україні планують встановити єдиний мінімальний розмір аліментів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада розгляне у другому читані проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів. Законопроект № 3881 розглядатимуть у п’ятницю, 17 листопада.

Проект передбачає зміни до частини восьмої статті 181 Сімейного кодексу України щодо способів виконання батьками обов'язку утримувати дитину.

«8. Якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України», - йдеться у документі.

Також зміни можуть відбутися у частині другій статті 272 Сімейного кодексу України щодо розмірів аліментів, що стягуються з інших членів сім'ї та родичів, і строки їх стягнення.

«2. Якщо позов пред'явлений не до всіх зобов'язаних осіб, а лише до деяких з них, розмір аліментів визначається з урахуванням обов'язку всіх зобов'язаних осіб надавати утримання. При цьому сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню на одну дитину, має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини і не може бути менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню з інших членів сім'ї та родичів на одну дитину, становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів», - зазначається у проекті.

У пояснювальній записці йдеться, що необхідність прийняття проекту Закону зумовлена потребою впорядкувати та узгодити норми сімейного законодавства у сфері аліментних правовідносин.

У документі зазначається, що станом на 01.07.2020 року мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину, який може бути стягнутий з батьків, становить для дітей до 6 років – 929,50 грн, а для дітей від 6 до 18 років – 1159 грн. У свою чергу, сукупний розмір аліментів для дітей, що може бути стягнутий з інших членів сім’ї та родичів не може бути менший ніж  557,70 грн для дітей до 6 років і 695,40 грн для дітей віком від 6 до 18 років.

«Основним завданням проекту Закону є встановлення єдиного мінімального розміру аліментів і тим самим забезпечення стабільності сімейного законодавства України», - йдеться у пояснювальній записці.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси