Коли треба звертатися до комісії з питань підтвердження стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах: позиція ВС

10:26, 23 ноября 2021
Відповідач не врахував спірні періоди в пільговий стаж роботи та відмовив у призначенні пенсії.
Коли треба звертатися до комісії з питань підтвердження стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Звернення до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, є необхідним лише в тому випадку, коли у трудовій книжці відсутні дані про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня у виробництві зі шкідливими умовами праці. До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши касаційну скаргу особи на постанову Добропільського міськрайонного суду Донецької області від 24 січня 2017 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 14 березня 2017 року у справі № 227/4273/16-а.

Обставини справи

16 вересня 2016 року чоловік звернувся до ДОУПФУ із заявою про призначення пенсії за віком відповідно до ст .14 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

17 жовтня 2016 року відповідачем прийнято рішення про відмову в призначенні пенсії через відсутність необхідного пільгового стажу в підземних роботах - 25 років.

Згідно з зазначеним рішенням загальний страховий стаж позивача складає 30 років 3 місяці 2 дні, в тому числі стаж на підземних роботах - 19 років 2 місяці 17 днів, навчання за спеціальністю - 3 роки 4 місяці 11 днів, робота за списком № 1 - 8 років 5 місяців 3 дні.

До пільгового стажу, який дає право на пенсійне забезпечення, не зараховано: період роботи з 04.05.2001 по 31.03.2008 на гідрошахті, яка з 03.05.1999 знаходилась в стадії ліквідації; період роботи у ТОВ з 27.02.2014 по 31.12.2014, з 01.01.2016 по 31.08.2016 в якості стволового підземного зараховано до роботи за Списком № 1 - шахтарі, оскільки відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085 підприємство знаходиться на території, яка тимчасово не контролюється українською владою.

Вважаючи таке рішення відповідача протиправним, позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати незаконним та скасувати рішення начальника Добропільського об`єднаного управління Пенсійного фонду України (ДОУПФУ) Донецької області  від 17.10.2016 про відмову в призначенні пенсії; зобов`язати відповідача зарахувати до пільгового стажу роботи періоди роботи з 04.05.2001 по 31.03.2008 на гідрошахті та з 27.02.2014 по 31.12.2014, з 01.01.2016 по 31.08.2016 в якості стволового підземного, а також зобов`язати відповідача призначити пенсію з 16 вересня 2016 року відповідно до ст. 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

В обґрунтування позову зазначав, що відповідач всупереч вимогам законів та нормативно-правових актів протиправно не врахував спірні періоди в пільговий стаж роботи позивача.

Постановою Добропільського міськрайонного суду Донецької області від 24 січня 2017 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 14 березня 2017 року, в задоволенні позову відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суди виходили з відсутності необхідного пільгового стажу в підземних роботах - 25 років. Зазначили, що у разі ліквідації підприємства без визначення правонаступника періоди роботи, котрі зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах, підтверджується згідно з Порядком підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженим Постановою Правління Пенсійного фонду від 10.11. 2006 року № 18-1, тобто підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Згідно з висновками судів попередніх інстанцій, позивач повинен був звернутись до Комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років при Головному управлінні Пенсійного фонду в Донецькій області із заявою про вирішення питання щодо зарахування періоду роботи з 04.05.2001 по 31.03.2008 на гідрошахті.

Також суди зазначили, що довідки, які уточнюють особливий характер праці, необхідний для призначення пільгової пенсії, видані Донецькою виконавчою дирекцією з ліквідації шахт», яка знаходиться у м. Донецьку, тобто на непідконтрольній українській владі території.

Позивач не погодився із зазначеними рішеннями судів і подав касаційну скаргу з вимогами про їх скасування та ухвалення нового рішення про задоволення позову.

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу, скасував рішення судів попередніх інстанцій та ухвалив нове рішення про задоволення позову. Суд вказав, що пунктом 1 Порядку підтвердження періодів роботи № 18-1 передбачено, що цей Порядок визначає механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника.

Відповідно до пункту 3 цього Порядку, підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Суд вказав, що необхідність звернення до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, необхідно лише у тому випадку, коли у трудовій книжці відсутні дані про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня у виробництві зі шкідливими умовами праці. У випадку, що розглядається, в трудовій книжці позивача чітко зазначено періоди роботи, її характер, що, в свою чергу, виключає необхідність звернення до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років при Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Отже, на думку Суду, період роботи позивача з 04.05.2001 по 31.03.2008 на гідрошахті підлягає включенню до пільгового стажу. Колегія суддів Верховного Суду також звернула увагу, що шахта включена до Переліку вуглевидобувних підприємств, розташованих на підконтрольній українській владі території. За вказаних обставин, Верховний Суд визнав можливим застосувати загальні принципи («Намібійські винятки»), сформульовані в рішеннях Міжнародного суду ООН та ЄСПЛ, в контексті оцінки документів, виданих закладами, що знаходяться на території проведення антитерористичної операції, як доказів, оскільки неприйняття їх призвело б до порушень та обмежень прав позивача на соціальний захист та гарантоване йому право на пенсійне забезпечення як громадянину, який працював на роботах зі шкідливими умовами праці.

З урахуванням того, що до пільгового стажу позивача також підлягають зарахуванню періоди роботи з 04.05.2001 по 31.03.2008 на гідрошахті та в ТОВ з 27.02.2014 по 31.12.2014, з 01.01.2016 по 31.08.2016, що в сукупності становить більше ніж необхідні 25 років, то вказане свідчить про наявність у позивача передбаченого статтею 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» права на призначення пенсії на пільгових умовах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва