Суд пояснив, у якому випадку водіїв, що керували авто напідпитку, не будуть штрафувати

17:45, 26 ноября 2021
В організмі виявили алкоголь на рівні технічної похибки, яка є допустимою під час застосування Drager Alcotest.
Суд пояснив, у якому випадку водіїв, що керували авто напідпитку, не будуть штрафувати
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області закрив провадження по адміністративній справі про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 130 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення, оскільки у порушника виявлено алкоголь на рівні технічної похибки, яка є допустимою під час застосування зазначеного технічного засобу.

Таке рішення було винесено у справі №3/303/3891/21 і обґрунтоване наступними мотивами.

У диспозиції ч. 1 ст. 130 КУпАП закріплено, що відповідальність за вказане правопорушення настає в разі керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

В підтвердження факту керування правопорушником транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння до протоколу долучено роздруківку «Драгер», акт огляду на стан алкогольного сп'яніння та відеоматеріалами.

Відповідно до роздруківки тестування на алкоголь 15.10.2021 року о 05 год. 44 хв. за допомогою Drager Alcotest 6810, правопорушник перебував в стані алкогольного сп'яніння із результатом огляду 0.21 проміле. Із акту огляду на стан алкогольного сп'яніння з використанням спеціальних технічних засобів (приладу «Драгер» Alcotest 6810), вбачається, що результат огляду на стан сп'яніння становить 0.21 проміле.

Відповідно до технічних характеристик приладу Drager Alcotest 6810 границі допустимої похибки в робочих умовах для масової концентрації алкоголю у видихуваному повітрі: абсолютна похибка +/- 0.02 проміле - у діапазоні від 0 до 0.2 проміле, відносна похибка: +/- 10% - у діапазоні понад 0.2 проміле; для масової концентрації алкоголю в крові: абсолютна похибка: +/- 0.04 проміле - у діапазоні від 0 до 0.4 проміле; відносна похибка: +/- 10% - у діапазоні понад 0.4 проміле.

Згідно п. 6, 7 Розділу ІІ Інструкції «Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», затвердженої наказом Міністерства внутрішні справ України, Міністерства охорони здоров'я України 09.11.2015 №1452/735 огляд на стан сп'яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків. Установлення стану алкогольного сп'яніння здійснюється на підставі огляду, який проводиться згідно з вимогами цієї Інструкції поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів, показники яких після проведення тесту мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

Відповідно до ч. 2 ст. 266 КУпАП огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським у присутності двох свідків.

Виходячи з наведеного в організмі правопорушника з допомогою приладу Drager Alcotest 6810 було виявлено алкоголь на рівні технічної похибки, яка є допустима під час застосування зазначеного технічного засобу.

Раніше КГС ВС відповів на питання про те, що відображає упущена вигода і як її рахувати.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду