Судові спори в двох областях України пропонують вирішувати за участі спеціальної постійно діючої арбітражної установи

12:17, 8 декабря 2021
Хто складе конкуренцію МКАС і на яких підставах.
Судові спори в двох областях України пропонують вирішувати за участі спеціальної постійно діючої арбітражної установи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні створять спеціальну постійну діючу арбітражну установу. Така можливість передбачена законопроектом «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях» № 6403 від 07.12.2021.

Враховуючи яка кількість депутатів підписалася під законопроектом, шанси на його ухвалення значно зростають.

Метою законопроекту є запровадження спеціального правового режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях, за виключенням тимчасово окупованих територій.

Спеціальний режим господарської діяльності запроваджується на території пріоритетного розвитку строком на десять років, починаючи з 1 січня 2022 року.

Спеціальний режим господарської діяльності на території пріоритетного розвитку буде поширюватися на усі види господарської діяльності, крім:

1) виробництва і оптової торгівлі спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, що здійснюється відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»;

 2) діяльності на ринку азартних ігор, що провадиться відповідно до Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор».

 Суб’єкт господарювання набуває статусу резидента території пріоритетного розвитку з дня внесення запису про це до Реєстру резидентів.

 Спори, що виникають з цивільних або господарських правовідносин, у тому числі і з договірних правовідносин, за участю резидентів території пріоритетного розвитку, підлягають розгляду в судах України відповідно до норм процесуального законодавства.

 Законопроектом пропонується, щоб за домовленістю сторін, якщо хоча би одна зі сторін спору є нерезидентом або підприємством з іноземними інвестиціями, такий спір міг бути переданий на розгляд до міжнародного комерційного арбітражу у порядку, встановленому законодавством про міжнародний комерційний арбітраж.

 Для ефективного вирішення спорів, що виникають у зв’язку з діяльністю на території пріоритетного розвитку, які можуть бути передані на розгляд до міжнародного комерційного арбітражу, в Україні створюється спеціальна постійно діюча арбітражна установа (міжнародний арбітражний суд).

 Така постійно діюча арбітражна установа створюється під егідою авторитетної постійно діючої міжнародної арбітражної установи, що визначається Кабінетом Міністрів України, та діє відповідно до правил та регламентів вказаної арбітражної установи.

 Держава Україна, державні органи, органи місцевого самоврядування, державні підприємства чи підприємства, в яких частка державної або комунальної власності становить 50% і більше відсотків, при укладенні цивільних договорів, пов’язаних із будь-якою діяльністю на території пріоритетного розвитку, повинні зробити пропозицію іншій стороні таких договорів про включення до тексту договору застереження про передачу спорів на розгляд такої постійно діючою арбітражною установою (міжнародним арбітражним судом) у разі, якщо можливість передачі таких спорів передбачена законодавством.

 Спори між суб’єктами території пріоритетного розвитку та міжвідомчою ліквідаційною комісією, що можуть виникнути у зв'язку з ліквідацією або припиненням строку дії спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку, підлягають розгляду в судах України або за домовленістю сторін передаються на розгляд до міжнародного комерційного арбітражу, у тому числі за кордоном. 

 Спори між іноземними інвесторами та державою, що виникають щодо інвестицій таких інвесторів, здійснених на території пріоритетного розвитку, вирішуються у порядку, передбаченому законодавством України та міжнародними договорами України про заохочення та захист іноземних інвестицій. 

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні запропонували створити мережу комерційних арбітражів, як альтернативу державним судам.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей