Дані про здоров’я українців зможуть обробляти без їх згоди: парламент спростив процедури

15:04, 15 декабря 2021
Верховна Рада розширила доступ до персональних даних про здоров’я громадян: яку інформацію зможуть отримати без вашої згоди.
Дані про здоров’я українців зможуть обробляти без їх згоди: парламент спростив процедури
Джерело фото: s0.rbk.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Можливості доступу до даних про здоров’я пацієнта без його згоди розширені.

Так, 15 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон закопроект 5873 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення» авторства «Слуг народу» Михайла Радуцького, Ольги Дмитрієвої та інших.

Нагадаємо, що ці ж депутати є авторами законопроекту 5831 про те, що українці зможуть посмертно стати донорами органів без необхідності їхньої нотаріальної згоди на це (детальніше за посиланням). 

Зокрема, прийнятим 15 грудня законом внесено зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я.

«Формулювання ч. 2 нової ст. 24-2 Основ, згідно з якою «Без згоди доступ до інформації про пацієнта можливий …за умови неможливості отримання згоди такого пацієнта чи його законних представників (до часу, коли отримання згоди стане можливим)» створює ризики незаконного доступу до конфіденційної інформації про пацієнта», - раніше зауважило ризики цієї норми Головне науково-експертне управління Верховної Ради.

Отже, відповідно до змін до Основ вводиться нова стаття 24-2 «Електронна система охорони здоров’я».

У ній зазначається, що «без згоди доступ до відомостей про пацієнта можливий:

  • за наявності ознак прямої загрози життю пацієнта;
  • у разі неможливості отримання згоди такого пацієнта чи його законного представника (до часу, коли отримання згоди стане можливим);
  • за рішенням суду».

Також прописується, що «підписуючи декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, пацієнт (його законний представник) надає згоду на доступ до відомостей про нього, що містяться в електронній системі охорони здоров’я, такому лікарю, а також іншим лікарям за його направленням у межах, необхідних для надання медичних послуг такими лікарями».

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, зобов’язаний опубліковувати на своєму офіційному вебсайті відомості, що містяться в електронній системі охорони здоров’я, за умови знеособлення персональних даних.

Також закон встановлює, що центральний орган виконавчої влади здійснює обмін необхідною для діяльності інформацією із закладом охорони здоров'я, що здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд та діяльність у галузі громадського здоров’я, який одержав ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та необхідною для діяльності інформацією (крім інформації про стан здоров’я особи) з Фондом соціального страхування України, Пенсійним фондом України, Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику.

Також у Законі «Про захист персональних даних» розширюється перелік виключень із заборони обробки персональних даних про здоров’я, статеве життя, біометричних або генетичних даних.

Зокрема, буде дозволено обробку персональних даних українців, якщо це дані «необхідні в цілях охорони здоров’я» для:

  • встановлення медичного діагнозу, для забезпечення піклування чи лікування або надання медичних послуг, функціонування електронної системи охорони здоров’я за умови, що такі дані обробляються медичним працівником, фахівцем з реабілітації або іншою особою закладу охорони здоров’я, реабілітаційного закладу чи фізичною особою - підприємцем, яка одержала ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та її працівниками, на яких поширюється дія законодавства про лікарську таємницю, працівниками центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, працівниками закладу, що здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд та діяльність у галузі громадського здоров’я, який одержав ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики;
  • контролю якості надання медичних послуг за умови, що такі дані обробляються працівниками центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості надання медичних послуг;
  • обміну інформацією про фінансування медичних послуг та послуг у сфері охорони здоров’я за умови, що такі дані обробляються працівниками Фонду соціального страхування України, Пенсійного фонду України, Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, на яких покладено обов’язки щодо забезпечення захисту персональних даних. 

Відмітимо, що цим законом також внесено зміни до Господарського кодексу України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва