Стефанчук пропонує надавати деяким депутатам особливий статус

12:19, 31 декабря 2021
Хто може отримати нове звання та як процес набуття буде регулюватись.
Стефанчук пропонує надавати деяким депутатам особливий статус
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31-го грудня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6493 Голови ВР Руслана Стефанчука.

Метою проекту цього закону є вшанування народних депутатів – засновників державної незалежності України та визначення їх правового статусу.

«У разі прийняття закону народні депутати, які були на передовій становлення державної незалежності, отримають особливий статус. Ця практика поширена в багатьох країнах світу. Десь їх називають «батьками-засновниками», десь «підписантами». А в Україні пропоную таким народним депутатам присвоїти особливий статус «Засновника державної незалежності України», — пояснив Руслан Стефанчук.

«Народним депутатом – засновником державної незалежності України» є народний депутат Верховної Ради України, який проголосив Декларацію про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та/або схвалив Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, та/або підтримав Постанову Верховної Ради Української РСР "Про проголошення незалежності України" 24 серпня 1991 року, виступивши засновником державної незалежності України (далі – Засновник).

Питання про присвоєння особі статусу Засновника та про позбавлення такого статусу вирішується Комісією з розгляду питань про присвоєння статусу засновника державної незалежності України. Вона ж утворюється згідно з розпорядженням Голови Верховної Ради України.  

«Комісія подає пропозиції щодо присвоєння або позбавлення статусу Засновника до Голови Верховної Ради України, який звертається до Президента України з відповідним клопотанням», - вказано у тексті проекту закону.

Водночас статус Засновника не може бути присвоєно особі, яка вчинила дії, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету тощо. 

Цей статус зберігається за особою довічно і може бути присвоєно посмертно.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Стефанчук назвав причини для введення дистанційного голосування у Раді. Серед них «загроза агресії з боку РФ».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Youtube «Право ТВ», а також на нашу сторінку в Facebook та на Інстаграм, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде