До восьми років позбавлення волі: Комітет рекомендує парламенту встановити покарання за антисемітизм

08:19, 27 января 2022
Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує ухвалити законопроект про відповідальність за антисемітизм в другому читанні.
До восьми років позбавлення волі: Комітет рекомендує парламенту встановити покарання за антисемітизм
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності погодився передати в сесійну залу законопроект № 5110 від 19.02.2021 «Про внесення змін до статті 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України», «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні».

Верховна Рада розгляне його в другому читанні.

Згідно з ним в статтю 161 Кримінального кодексу «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками» пропонується внесення змін у частині встановлення кримінальної відповідальності за прояви антисемітизму.

Законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за прояви антисемітизму у вигляді штрафу від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Ті самі дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою, будуть каратися штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

За такі ж дії, що були вчинені організованою групою осіб або спричинили тяжкі наслідки, наступить покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу визнав його положення такими, що регулюються національним законодавством країн-членів Європейського Союзу та не підпадають під дію міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Міністерство фінансів України вважає, що реалізація положень законопроекту може призвести до збільшення видатків державного бюджету на утримання в установах виконання покарань засуджених до позбавлення волі осіб та до збільшення доходів державного бюджету за рахунок надходжень від штрафів.

Мінфін зауважує, що загальний обсяг видатків бюджету залежатиме від кількості правопорушників та конкретного виду покарання, обсяг яких оцінити неможливо.

Нагадаємо, що 22 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні».

Закон визначає, що таке антисемітизм та що вважається його проявами. Антисемітизм, його прояви в Україні забороняються.

А вже 16.12.2021 року був прийнятий за основу із скороченим строком підготовки законопроект № 5110 від 19.02.2021 «Про внесення змін до статті 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні».

Раніше в «Слузі народу» презентували законопроект, який зменшує штрафи для бізнесу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області