В яких провадженнях прокурори будуть представляти потерпілого: новий проект змін до КПК

12:00, 30 января 2022
Депутати хочуть надати прокурорам повноваження представляти потерпілого в окремих справах, щоб уникнути виправдувальних вироків .
В яких провадженнях прокурори будуть представляти потерпілого: новий проект змін до КПК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Слуги народу» вирішили трохи спростити життя прокурорам та зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 6551 від 25.01.2022 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності механізму захисту суспільства та держави від кримінальних правопорушень».

Проектом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України та надати прокурору у кримінальному провадженні повноваження представляти потерпілого, у разі спричинення кримінальним правопорушенням збитків державі, територіальній громаді або суб’єкту господарювання, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків, при відмові державного органу, органу місцевого самоврядування або суб’єкта господарювання у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків, від подання заяви про залучення до провадження як потерпілого або неподання такої заяви з будь-яких інших підстав.

У такому випадку безпосередня участь потерпілого в особі його уповноваженого представника під час досудового розслідування та судового розгляду стане не обов’язковою.

Такий крок ініціатори законопроекту пояснюють тим, що у провадженні правоохоронних органів, а також на розгляді судів перебуває чимало кримінальних проваджень, у яких представники органів державної влади та місцевого самоврядування безпідставно відмовляються від статусу потерпілих за наявності даних, що свідчать про спричинення майнової шкоди вказаним органам.

За інформацією нардепів, у 2021 році до суду скеровано 7 кримінальних проваджень про розкрадання коштів Криворізького та Дніпровського міських бюджетів на загальну суму майже 17 млн грн, в яких представники відповідних рад відмовились від статусу потерпілого.

Особливе занепокоєння народних обранців викликає те, що зазначене створює умови для повернення обвинувального акта прокурору та може призвести до ухвалення виправдувального вироку. Такі безпідставні відмови органів від статусу потерпілого за наявності обґрунтованих даних про спричинення збитків можуть призвести до уникнення правопорушниками відповідальності і незабезпечення відшкодування шкоди, завданої державі та/або громаді.

При цьому такі дії сприяють вчиненню нових злочинів та розкраданню бюджетних коштів.

Раніше в Раду внесли законопроект, за яким МВС буде перевіряти шлюби на фіктивність.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області