Обмеження прав і свобод людини підзаконним актом суперечить Конституції, - нагадали у ГНЕУ ВР

09:00, 12 февраля 2022
На що звернуло увагу ГНЕУ щодо законопроекту про регулювання запровадження карантину.
Обмеження прав і свобод людини підзаконним актом суперечить Конституції, - нагадали у ГНЕУ ВР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15-го лютого Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики розгляне проект закону № 6508 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину», авторами якого виступають депутати від фракції «Слуга народу» Михайло Радуцький, Микита Потураєв та ін.

Законопроектом передбачається встановлення карантину Кабінетом Міністрів на термін не більше двох місяців (однак може бути подовжений), а за умови його встановлення у більше ніж шести областях відповідне рішення має бути погоджене Радою національної безпеки і оборони (РНБО).

Проектом пропонуються зміни до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Зокрема, протиепідемічні заходи можуть включати особливі умови і режим пересування населення та господарської діяльності, особливі умови в’їзду та виїзду з території, на якій запроваджено карантин; особливі умови і режим здійснення пасажирських перевезень.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку звернуло увагу на те, що відповідно до Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

У повідомленні також йдеться про те, що відповідно до правової позиції Конституційного Суду України згідно зі статтею 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

А в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Конституційний Суд України наголошує, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України.

«Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України», - йдеться у висновках.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, чому законопроект про економічний паспорт обмежує права дітей.

 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей