Будівництво по-новому: довгий шлях до «дешевих квадратів»

11:16, 14 февраля 2022
«ДІАМ - це один із важливих кроків реформування цілої галузі, яка потерпала від корупції», - переконував міністр регіонального розвитку Олексій Чернишов. Однак чи буде на що реформувати та чи стане це панацеєю.
Будівництво по-новому: довгий шлях до «дешевих квадратів»
Джерело фото: mperspektiva.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Не є секретом, що дозвіл на початок будівництва за часів незалежної України був синонімом корупції. Корупційна складова в будівництві житла, за інформацією Українського клубу нерухомості, становить від 30 до 50 доларів за квадратний метр.  Та і кримінальна хроніка рясніє повідомленнями про викриття посадовців нині ліквідованої ДАБІ.

Зокрема у жовтні 2020 року Служба безпеки України викрила посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції на масштабній незаконній видачі будівельним компаніям дозвільних документів і сертифікатів готовності вводу об'єктів в експлуатацію. У вересні , за словами речниці управління поліції Чернігівщини Юлії Ковтун затримали посадовця ДАБІ на хабарі у сумі 50 тисяч гривень та 1000 доларів.

Ще однією популярною схемою у минулого регулятора було «перетворення» кількаповерхових споруд на хмарочоси. В цьому випадку офіційно дозвіл видається на будівництво невеликого приміщення. Однак за певний час з’являються хмарочоси. Наявність схеми визнавав колишній очільник ліквідованої ДАБІ Олексій Кудрявцев, однак додавав, що такі випадки є поодинокими.

Попри це і самі забудовники називали нині ліквідовану ДАБІ однією з найбільш корумпованих структур. За даними Українського клубу нерухомості колишній будівельний регулятор вважають корупційним понад половину респондентів.

Врешті-решт наприкінці 2020 року Кабінет міністрів схвалив постанову №1340 про ліквідацію ДАБІ та створення Державної інспекції архітектури та містобудування(ДІАМ-sud.ua.)  Передача повноважень від ДАБІ до ДІАМ завершилася у вересні 2021 року.

Електронні обіцянки і старі проблеми

Міністр житлово-комунального господарства  Олексій Чернишов переконує, що у Державній інспекції архітектури та містобудування хабарів немає. За його словами, цьому сприяло кадрове оновлення, а також співпраця з антикорупційними органами.

«У нас є три запобіжники або страховки — це нові люди, які розділяють цивілізовані принципи роботи, нова структура, побудована на цифровій системі, яка унеможливлює прояв корупції, а також постійну роботу з антикорупційними органами», - пояснив чиновник.

Чернишов також про анонсував реформу у системі видачі дозволів на будівництво.

«Ви заходите в Дію та обираєте послугу, наприклад, «почати будівництво». Туди підвантажуються відповідні дані про земельну ділянку й інші умови, що надають таку можливість. Якщо введені дані не відповідають земельній ділянці, система не пропускає далі. Це як введення даних кредитної картки для придбання товару. Якщо карти немає, або її номер не є актуальним, то система відразу ж це бачить. Тому, якщо ви хочете, наприклад, збудувати житловий комплекс або якийсь торговий центр на землі, виділеній під соціальний об'єкт, подати документи не вдасться. Якщо всі документи в порядку, ви фактично інформуєте про початок будівництва. І заборонити працювати забудовнику не можуть», - додав міністр.

Міністр також обіцяє, що забудовник більше не зможе «добудувати» будівлю понад визначений дозвільними документами обсяг. За його словами, окрім лібералізації процедур, яка передбачена законопроектом 5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» викоріненню корупції  сприятиме схвалення законопроекту 5877 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності», що наразі ухвалені у першому читанні, який передбачатиме, зокрема і  кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері містобудівної діяльності, а також підвищення штрафів за подібні порушення.

Разом з тим у висновках до ще одного реформаторського законопроєкту 5656 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів за державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності» Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради не зрозуміло на які кошти буде реалізовуватися на функціонувати вказана система.

«До проєкту, всупереч вимогам ст. 27 Бюджетного кодексу та статті 91 Регламенту Верховної Ради України, не надані належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи розрахунки) та інформація, зокрема, щодо пропонованих пропорцій розподілу надходжень від вказаних адміністративного збору та плати, насамперед, у контексті реальної потреби у коштах на забезпечення щорічного функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», - зазначається у висновку парламентських юристів.

Залишаються ризики і щодо надійності збереження даних. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час нещодавної масштабної кібератаки на сайти органів державної влади запевняв, що жодного витоку персональних даних не було, однак у мережі з’явилися скріпи з начебто персональними даними та й не під запис чиновники визнають, що не все так безхмарно з захистом персональних даних .

А поки ж попри зміна вивіски дозвільна практика часів ДАБІ далека від викорінення. Зокрема, не бачить новий регулятор жодних проблем у популярній схемі, коли забудовники аби по швидше забронювати необхідну земельну ділянку та економити гроші на здійсненні дозвільних процедур не поспішають змінювати цільове призначення ділянки. Так за даними порталу Єдиної електронної системи у сфері будівництва один зі столичних житлових комплексів побудовано під статусом реконструкції, а цільове призначення земельної ділянки, як зазначено у документах: для досліджень та розробок.

Наприкінці 2021 року у столиці ДІАМ видала дозвіл на реконструкцію колишнього торговельного центру на Печерську із збільшенням висотності від 4 до 18 поверхів, згідно з даними у е-системі.

Планується, що на місці 4 поверхової будівлі Печерського торгового центру, відкритого у 1983 році, буде реконструйовано у 18-поверхову будівлю загальною площею 36,2 тис. кв. м, включаючи підземний паркінг площею 4,2 тис. кв. м, що заборонено генеральним планом столиці.  У листопаді 2021 року ДІАМ відхилила проєкт добудови через відсутність погоджень з Міністерством культури та інформаційної політики. Не було погодження і цього разу, однак, з другої спроби дозвіл було отримано попри заперечення відповідного департаменту Міністерства культури та інформаційної політики

Схожа ситуація з іншим житловим комплексом у Святошинському районі столиці. За даними реєстру цільове призначення земельної ділянки, на якій знаходиться ЖК: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Натомість у Харкові спробу побудувати магазин під виглядом реконструкції квартири ДІАМ припинило про що відзвітувало наприкінці 2021 року на своїй сторінці в одній з соціальних мереж.

Вже найближчим часом партія влада обіцяє революцію в сфері дозволів на будівництва. Час покаже чи зможуть автоматичні алгоритми принаймі мінімізувати корупцію у сфері, чи хто контролюватиме рубильник  той і буде правий та чи подешевшають квадратні метри, як це обіцяють з блакитних екранів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир