Арахамія пропонує обмежити виїзд з України депутатів та міністрів на час воєнного стану

18:18, 15 февраля 2022
Депутатів, міністрів та керівників стратегічних підприємств відпускатимуть лише з дозволу Президента України.
Арахамія пропонує обмежити виїзд з України депутатів та міністрів на час воєнного стану
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та перший віце-спікер Олександр Корнієнко пропонують депутатам схвалити у першому читанні законопроект № 7055 «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виїзду за кордон деяким категоріям осіб на період воєнного стану», яким обмежується можливість виїзду з України депутатів та членів уряду. Відповідний проект постанови зареєстровано на сайті парламенту.

Нагадаємо, Давид Арахамія в ефірі «Право на владу» розповів про цей проект.

«Я місяць тому зробив зміни до закону про надзвичайний та воєнний стан, де чітко прописав – заборонити всім чиновникам категорії А, губернаторам, Національному банку, депутатам і таке інше залишати країну, якщо буде введено надзвичайний стан. Я показав президенту, кажу: "хочу реєструвати". Він тоді – тоді ж була дуже велика хвиля – каже, що ти зараз подаш, це дуже слушно, але люди панікуватимуть, скажуть, що ми готуємось до воєнного стану. Ну і я його трішки поклав на полицю», ­– заявив Арахамія.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про правовий режим воєнного стану» та встановити, що в період воєнного стану забороняється виїзд з України:

1) членів Кабінету Міністрів України, перших заступників та заступників міністрів;

2) народних депутатів України;

3) голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;

4) державних службовців, які займають посади державної служби категорії «А»;

5) керівників центральних органів виконавчої влади, в тому числі центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом та інших центральних органів виконавчої влади;

6) військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань;

7) осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів України;

8) керівників підприємств, установ та організацій, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

9) керівників підприємств, установ та організацій, які провадять діяльність, пов’язану із забезпеченням безпеки та стійкості критичної інфраструктури.

При цьому вказані особи зможуть залишити територію України лише для здійснення повноважень на підставі розпорядження Президента України.

Не виключено, що перелік буде розширено. Представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря запропонувала додати до переліку суддів КСУ.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», депутатів Верховної Ради не призвуть до війська в разі мобілізації. Це випливає зі схваленого закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде