Верховній Раді пропонують запровадити штраф за самовільне проникнення на військові об’єкти

08:40, 17 февраля 2022
Кишеня порушника може схуднути на 51 тисячу гривень.
Верховній Раді пропонують запровадити штраф за самовільне проникнення на військові об’єкти
Джерело фото: armyinform.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує парламенту схвалити у першому читанні урядовий законопроект № 5703  «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за самовільне проникнення на військові об'єкти» та запровадити штраф за таке правопорушення. За відповідне рішення проголосували 14 членів комітету.

Як зазначається у пояснювальній записці, наразі у законодавстві є відповідальність за диверсію, однак відсутня відповідальність за незаконне проникнення на територію військових частин.

Законопроектом пропонується внести до Кодексу про адміністративні правопорушення нову статтю 186-9 «Самовільне проникнення на військові об’єкти» та визначити, що таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знаряддя здійснення правопорушення або без такої.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знаряддя здійснення правопорушення або без такої.

Якщо ж незаконне проникнення відбулося в особливий період, то винній особі загрожує штраф від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знаряддя здійснення правопорушення або без такої.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення законопроекту позитивно вплине на рівень безпеки військових об’єктів та цивільного населення, а також сприятиме зменшенню випадків самовільного проникнення на військові об’єкти. Разом з тим, окремі депутати на засіданні комітету наголошували, що незаконне проникнення, зважаючи на наявність охорони, зокрема у військових частинах можна потенційно кваліфікувати як шпигунство. Однак комітет більшістю голосів затвердив висновок і рекомендував депутатам схвалити запропоновану урядову ініціативу у першому читанні.

Як писала «Судово-юридична газета», Верховна Рада 16 лютого внесла зміни до Митного кодексу щодо відповідальності громадян за порушення митних правил.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду