Обшук житла та офісу адвоката буде здійснюватися за новими правилами: «Слуги народу» внесли законопроект

12:38, 21 февраля 2022
В Раді з’явився законопроект стосовно особливостей проведення обшуку, огляду житла, іншого володіння адвоката, його офісу, тимчасового доступу до речей і документів адвоката, недопущення розголошення адвокатської таємниці
Обшук житла та офісу адвоката буде здійснюватися за новими правилами: «Слуги народу» внесли законопроект
Джерело фото: the-village.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 лютого у Верховній Раді з’явилися два законопроекти, 7056 та 7057 про внесення змін до закону про адвокатуру та до Кримінального процесуального кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення, спрямовані на посилення гарантій адвокатської діяльності. Авторами законопроектів виступають депутати від «Слуги народу» Володимир Ватрас, Роман Бабій, Андрій Костін (голова Комітету ВР з питань правової політики), Сергій Іонушас (голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності) та інші.

Законопроекти торкаються механізму заборони доступу до інформації та документів, пов’язаних зі здійсненням адвокатської діяльності, забезпечення присутності представника ради адвокатів регіону під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката. Також, на думку авторів, законопроект унеможливить втручання в діяльність адвоката та не допустить розголошення адвокатської таємниці.

Передбачається внести зміни до статей 8, 23 та 24 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Зокрема пропонується частину 2 статті 23 Закону доповнити новими абзацами, які будуть регулювати порядок проведення окремих слідчих (розшукових) дій стосовно адвоката.

Законопроектом про внесення змін до КПК та КпАП пропонується Кримінальний процесуальний кодекс доповнити новою статтею, врегулювавши проведення обшуку та огляду житла, або іншого володіння адвоката, розширити перелік підстав оскарження до слідчого судді.

Зміни до закону про адвокатуру

Щодо проведення обшуків у адвоката – автори прописують, що слідчий суддя, суд у своєму рішенні в обов’язковому порядку зазначає вичерпний перелік речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити під час проведення слідчої (розшукової) дії чи застосування заходу забезпечення кримінального провадження. Тобто, цей перелік не може бути розширено.

Також закон доповнюється нормами про те, що клопотання про проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів адвоката повинні містити відомості про належність житла, іншого володіння, речей, документів адвокату, номер його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та вичерпний перелік речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити.

Обшук чи огляд житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, здійснюється в порядку, визначеному цією статтею та кримінальним процесуальним законодавством.

Раду адвокатів регіону мають попередити не пізніше ніж за 24 години до часу проведення процесуальної дії (обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката). Наразі у законі прописано – «завчасно».

З метою забезпечення дотримання вимог цього Закону щодо адвокатської таємниці під час проведення зазначених процесуальних дій представнику ради адвокатів регіону надається право ставити запитання, подавати свої зауваження та заперечення щодо порядку проведення процесуальних дій, що зазначаються у протоколі, та інші права згідно кримінального процесуального законодавства.

Неявка представника ради адвокатів регіону за умови належного та своєчасного повідомлення ради адвокатів регіону не перешкоджає проведенню відповідної процесуальної дії.

Майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, отримані в ході здійснення заходів забезпечення кримінального провадження, оперативно-розшукових заходів або слідчих (розшукових) дій стосовно адвоката, не можуть бути використані як докази обвинувачення щодо його клієнта, окрім тих, що використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, а також які вилучені законом з обігу.

Неправомірна відмова в наданні інформації та/або документів на адвокатський запит, ненадання, несвоєчасне або неповне надання інформації та/або документів, надання інформації, що не відповідає дійсності, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом, крім випадків відмови в наданні інформації з обмеженим доступом.

Щодо осіб, які мають намір стати адвокатами прописується, що КДКА може вимагати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань, не лише інформацію, але й документи.

«Відмова в наданні інформації та/або документів на такий запит, ненадання, несвоєчасне або неповне надання інформації та/або документів, надання інформації, що не відповідає дійсності» будуть тягнути за собою відповідальність.

Зміни до КПК

У КПК прямо прописують, що недопустимими є також докази, що були отримані з порушенням прав адвокатів або гарантій адвокатської діяльності, передбачених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та КПК.

Речами і документами, до яких заборонено доступ, є будь-які інші речі та документи, які містять інформацію, що є адвокатською таємницею.

Під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, забороняється тимчасове вилучення будь-якого майна у вигляді речей, документів, грошей тощо, не зазначених в ухвалі слідчого судді, суду, окрім тих, що використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, а також які вилучені законом з обігу.

У КПК з’являється нова стаття 237-1.

У ній зазначається наступне.

Проведення обшуку та огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, здійснюється згідно з вимогами цього Кодексу, передбаченими для обшуку та огляду житла чи іншого володіння особи, з особливостями, встановленими цією статтею.

Клопотання про проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів адвоката повинні містити відомості про належність житла, іншого володіння, речей, документів адвокату, номер його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та вичерпний перелік речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити.

Під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, має бути присутнім представник ради адвокатів відповідного регіону, в якому знаходяться відповідні приміщення (володіння). Представник ради адвокатів регіону діє з метою забезпечення дотримання прав адвоката та гарантій адвокатської діяльності, в тому числі збереження адвокатської таємниці.

Слідчий, прокурор, який буде проводити відповідну слідчу (розшукову) дію, завчасно, але не пізніше ніж за 24 години до її проведення, письмово повідомляє раду адвокатів регіону про необхідність забезпечення участі її представника у проведенні відповідної слідчої (розшукової) дії.

Проведення зазначених слідчих (розшукових) дій без належного та завчасного повідомлення ради адвокатів регіону заборонено, а докази, отримані в результаті проведення таких дій, є недопустимими.

Відсутність представника ради адвокатів регіону за місцем проведення слідчої (розшукової) дії за умови належного та своєчасного повідомлення ради адвокатів регіону не перешкоджає проведенню відповідної слідчої (розшукової) дії.

Представник ради адвокатів регіону, направлений для участі у відповідній слідчій (розшуковій) дії, та адвокат, у володінні, приміщеннях якого проводяться слідчі (розшукові) дії, мають право:

  • ознайомлюватися з ухвалою слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи та отримати її копію;
  • фіксувати за допомогою технічних засобів проведення слідчої (розшукової) дії;
  • заявляти про порушення порядку проведення відповідної слідчої (розшукової) дії, недопустимість огляду та вилучення речей, інформації та документів, які містять адвокатську таємницю.

Заяви та заперечення представника ради адвокатів регіону під час проведення обшуку чи огляду підлягають обов'язковому внесенню до протоколу проведення відповідної слідчої (розшукової) дії.

У випадку якщо вилучення речей та/або документів відбулося з порушенням вимог визначених цим Кодексом, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», такі речі та документи негайно повертаються адвокату або передаються представнику ради адвокатів регіону для повернення адвокату, а виготовлені копії незаконно вилучених документів, підлягають негайному знищенню.

Речі та документи, щодо яких адвокатом чи представником ради адвокатів регіону заявлено, що вони містять адвокатську таємницю, вважаються такими що містять адвокатську таємницю якщо інше не буде встановлено в порядку визначеному цією статтею.

Якщо у слідчого, прокурора, який проводить відповідну слідчу (розшукову) дію, є сумніви, що вказані речі та/або документи містять адвокатську таємницю, такі речі та/або документи упаковуються і опечатуються слідчим, прокурором, який проводить відповідну слідчу (розшукову) за обов’язкової участі адвоката або представника ради адвокатів регіону способом, що унеможливлює доступ особи, яка проводить слідчу (розшукову) дію, до таких речей та документів та несанкціоноване розкриття їх упакування.

Опечатані речі та документи засвідчуються підписами осіб, які брали участь у проведенні відповідної слідчої (розшукової) дії.

Слідчий за погодженням з прокурором, або прокурор, який проводив відповідну слідчу (розшукову) дію, протягом 24 годин з моменту опечатування речей та/або документів передає їх в опечатаному вигляді слідчому судді разом з клопотанням про надання дозволу на огляд та/або вилучення опечатаних речей та документів.

У клопотанні слідчого, прокурора повинно бути зазначено: підстави і мету огляду та/або вилучення речей та документів, обґрунтовані доводи та мотиви, що свідчать про необхідність надання дозволу на огляд та/або вилучення опечатаних речей та документів.

До клопотання також мають бути додані копії ухвали про надання дозволу на обшук та/або огляд житла, іншого володіння адвоката, протоколу обшуку та/або огляду із додатками та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Слідчий, прокурор одночасно із поданням даного клопотання слідчому судді, зобов’язаний вручити копію клопотання адвокату та представнику ради адвокатів регіону, який заявив, що опечатані речі та/або документи містять адвокатську таємницю.

Слідчий суддя протягом трьох днів розглядає клопотання за участю слідчого, який подав клопотання, та/або прокурора, адвоката та/або представника ради адвокатів регіону, який заявив, що опечатані речі та/або документи містять адвокатську таємницю та встановлює чи містять опечатані речі та/або документи адвокатську таємницю. Неприбуття за судовим викликом вказаних осіб без поважних причин або неповідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

За результатами розгляду клопотання слідчий суддя постановляє ухвалу про надання дозволу або про відмову у наданні дозволу на огляд та/або вилучення опечатаних речей та документів або їх частини. У разі відмови у наданні дозволу на огляд та вилучення опечатаних речей та документів, вказані речі та документи негайно повертаються адвокату.

У разі постановлення ухвали про надання дозволу на вилучення опечатаних речей та/або документів опис вилучених речей та/або документів, а також копії документів негайно надаються адвокату на його вимогу згідно з правилами, передбаченими цим Кодексом.

Під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, забороняється вилучення будь-яких речей та документів, не зазначених в рішенні слідчого судді, суду, окрім тих що використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, а також які вилучені законом з обігу.

У статті 258 КПК додається норма про те, що втручання у приватне спілкування адвоката з іншою особою, якій адвокатом надається правова допомога, заборонено.

У статті 303 КПК встановлюється, що на досудовому провадженні також можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

  • бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, або його представником, особою, щодо якої застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;
  • рішення та дії слідчого, прокурора про вилучення речей та/або документів під час проведення обшуку житла чи іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, – адвокатом, у якого вилучені речі або документи, його представником та/або представником ради адвокатів регіону.

Зміни до КпАП

В статті 212-3 КпАП прописується, що неправомірна відмова в наданні інформації та/або документів на адвокатський запит, ненадання, несвоєчасне або неповне надання інформації та/або документів, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва