У КК скасують кримінальну відповідальність для осіб, які добровільно здають зброю

07:50, 21 марта 2022
Довгі судові процедури звільнення від кримінальної відповідальності, на думку авторів, під час війни є недоречними.
У КК скасують кримінальну відповідальність для осіб, які добровільно здають зброю
Фото: PIXABAY
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У парламенті 20 березня зареєстровано законопроект про внесення змін до статті 263 Кримінального кодексу щодо скасування відповідальності у випадках добровільної здачі зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв 7181. Авторами проекту виступають Сергій Іонушас, Олександр Дануца, Владлен Неклюдов та інші.

 Як зазначають автори, чинна ч. 3 статті 263 Кримінального кодексу України передбачає, що «звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої».

 Згідно статей 286, 287 Кримінального процесуального кодексу України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється виключно судом за клопотанням прокурора і лише стосовно особи, якій попередньо було повідомлено про підозру (тобто, особа набула статусу підозрюваної).

При цьому до клопотання прокурора має бути додана письмова згода такої особи.

 Однак на сьогодні у випадку добровільної здачі особою органам влади зброї застосування судових процедур є невиправданим і не відповідає вимогам воєнного часу.

 Тому законопроектом пропонується внести зміни до ч. 3 статті 263 Кримінального кодексу України, які дозволять не застосовувати судову процедуру та не визнавати особу підозрюваною у наведеному випадку і сприятимуть збільшенню кількості осіб, які добровільно здають органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

 Отже, метою законопроєкту є скасування кримінальної відповідальності за статтею 263 Кримінального кодексу випадках добровільної здачі особою зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв.

 Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду