Стало відомо, які законопроекти Верховна Рада ухвалила 1 квітня

16:31, 1 апреля 2022
Верховна Рада проголосувала за 21 законопроект.
Стало відомо, які законопроекти Верховна Рада ухвалила 1 квітня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 квітня парламент зібрався на засідання на Грушевського, 5.

 Як зазначає народний депутат Ярослав Железняк, традиційно відкрили засідання гімном та виступом іноземних гостей, зокрема, виступила президентка Європейського Парламента Роберта Мецола.

 «А потім проголосували 21 законопроекта:

 7210 - забезпечення допоміжними засобами реабілітації на осіб, які постраждали від війни // в цілому (318 голосів)

4147 – введення часткових кваліфікацій, що дасть можливість швидше працевлаштовуватися при відсутності відповідної освіти // в цілому (319)

7209 -  додаткові підстави звільнення від мобілазації  для вагітних жінок-військовослужбовців або у відпустці для догляду за дитиною. Також одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають дитину // в цілому (317)

7180 - вдосконалення засад організації та ведення руху опору (технічні уточнення) // знову в цілому (323)

7217 – закріплення правила, що вступ в ТРО може бути тільки за місцем реєстрації або (під час війни) в районах де безпосередньо ведуться боєві дії // в цілому (319)

7226 – безкоштовна медична реабілітація та медична допомога для військовослужбовців, які приймали участь у бойових діях // в цілому (323)

7229 - встановлення грошової винагороди за добровільно передану ЗСУ придатну для застосування бойову техніку держави-агресора. Літак та корабель 1 млн $, танк 100 тис $, бронетранспортер 50 тис $ та інші цікаві позиції // в цілому (320)

5542-1 – стовідсоткове гарантування вкладів в усіх банках під час війни + повністю включені норми мого закону 7224, що прискорить продаж військових облігацій // в цілому (298)

7232 -  підвищення податків на 50% для компаній, які не захотіли йти з Росії // перше читання (309)

7234 – чергові податкові зміни: зняття будь-яких обмежень для переходу на 2% систему податків та завозити матеріал для виготовлення бронежилетів та броньовані автівки без ПДВ та мита. Також багато спрощень для бізнесу під час війни // в цілому (320)

7233 - Встановлюється 0 ставка ПДВ також на альтернативне моторне паливо та більш широке використання біопалива // перше читання (270)

7198- створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від Держави // перше читання (307)

7228 - зупинення перебігу строків, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності // в цілому (321)

7221 – допускається державна допомога під час війни та рік після неї (зараз існують законодавчі обмеження пов’язанні з конкурентним правом) // в цілому (320)

7169 -  націоналізація майна громадян та юридичних осіб РФ, а також громадян України, які публічно заперечують війну // в цілому (305)

 7176 -  звільнення членів наглядових рад за неприбуття на місце роботи негайно в умовах війни // друге читання (НЕ голосував за цей популізм!!!) (286)

7058 - порядок укомплектування спеціалізованих прокуратур військовослужбовцями, їх відрядження до органів прокуратури // в цілому (292)

7236 – удосконалення закону про ТікТокерів. Уточняються терміни щодо джерел інформації від органів країн-партнерів, а також до правомірних суб’єктів поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ // в цілому (320)

7172-1 – заборона політичних партій, які виправдовують чи заперечують збройну агресію Росії проти України // перше читання (302)

7214 -  заборона символіки, яка використовується збройними силами окупанта у війні проти України // перше читання  (311)

7192 – особливості оренди державного та комунального майна під час війни // друге читання (310)», - розповів Ярослав Железняк.

 В свою чергу, народний депутат Олексій Гончаренко также озвучив, які законопроекти сьогодні проголосовани Верховною Радою:

 «7210 - Основною метою законопроєкту є врегулювання забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб, які під час служби, трудової та іншої діяльності, а також внаслідок проживання на відповідній території, отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок збройної агресії РФ.

 7209 - Проектом передбачається розширення переліку осіб, які можуть бути звільнені від виконання військового обов'язку в умовах воєнного стану. Передбачене звільнення з контракту за сімейними обставинами, зокрема вагітних жінок-військовослужбовців, жінок-військовослужбовців у відпустці для догляду за дитиною, одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають дитину чи кілька дітей до досягнення ними повноліття, військовослужбовців, які виховують дитину самостійно.

 7217- Проектом пропонується врегулювати порядок комплектування Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад, який нині залишається законодавчо невизначеним. Зокрема, закріплюється правило, згідно з яким громадяни України зараховуються до складу військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України та складу добровольчих формувань територіальних громад за місцем своєї реєстрації. А у разі оголошення воєнного стану громадяни України можуть також вступати до складу військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України та складу добровольчих формувань територіальних громад безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій.

 7226 - У період дії воєнного стану дозволятиметься, за необхідності (тяжке поранення тощо), направлення військовослужбовців, які брали безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, для подальшого надання їм медичної допомоги до медичних закладів, розташованих за межами України. Встановлюється також низка інших пільг (психологічна допомога тощо).

 7234 - Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану

 Зокрема у законопроєкті мова про таке:

 - для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, не застосовується обмеження щодо обсягу доходу для перебування на цій групі єдиного податку;

 - платники податків, які здійснюють діяльність з видобування підземних та поверхневих вод та надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування зі ставкою 2 %;

 - врегульовано наслідки з оподаткуванням податку на прибуток підприємств при переході платників податків із загальної системи оподаткування на спрощену із застосуванням ставки 2 % і навпаки

 7221  - Проектом Закону пропонується вести зміни до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» з метою спрощення та прискорення процедури отримання суб’єктами господарювання допомоги за рахунок ресурсів держави та місцевих ресурсів компенсації збитків, відновлення критичної інфраструктури.

 7192 - Передбачає наділення Кабінету Міністрів України повноваженнями встановлювати особливі процедури щодо оренди державного та комунального майна, на період дії воєнного стану. Мета - скорочення строків на передачу майна в оренду (його продовження), що спростить процес прийняття оперативних рішень.

 7236 - Пропонується удосконалити положення статті 114-2 КК України «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».

 Зокрема законопроєктом передбачено уточнення термінів щодо джерел інформації від органів країн-партнерів, а також до правомірних суб’єктів поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України додається Міністерство оборони України та інші уповноважені державні органи. Крім того уточнюються кваліфікуючи ознаки скоєння даних кримінальних правопорушень».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді