Парламент вніс зміни до закону про прокуратуру щодо заміщення окремих посад прокурорів військовослужбовцями Збройних Сил

08:15, 2 апреля 2022
Верховна Рада прийняла Закон про удосконалення діяльності органів прокуратури стосовно визначення порядку укомплектування спеціалізованих прокуратур військовослужбовцями, їх відрядження до органів прокуратури, матеріально-технічного забезпечення та соціального захисту.
Парламент вніс зміни до закону про прокуратуру щодо заміщення окремих посад прокурорів військовослужбовцями Збройних Сил
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 квітня Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення діяльності органів прокуратури в умовах збройної агресії проти України» (законопроект 7058), внесений народним депутатом України Владленом Неклюдовим та іншими.

Законопроект розроблений з метою забезпечення виконання повноважень прокурорів, визначених Конституцією та Законами України, в умовах збройної агресії Російської Федерації, особливого періоду, воєнного стану.

Завданням законопроєкту є визначення порядку укомплектування спеціалізованих прокуратур військовослужбовцями, їх відрядження до органів прокуратури, матеріально-технічного забезпечення та соціального захисту.

Проєкт Закону передбачає внесення змін до Розділу V «Порядок зайняття посади прокурора та порядок звільнення прокурора з адміністративної посади» Закону України «Про прокуратуру» шляхом доповнення його статтею 42-1 щодо заміщення окремих посад прокурорів, передбачених наказом Генерального прокурора прокуратур, військовослужбовцями Збройних Сил України, врегулювання питань вступу на військову службу діючих прокурорів, забезпечення соціальних гарантій та безпеки прокурорів, у першу чергу в районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Крім того, пропонується внести зміни до статті 8 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», що дозволить залучати сили та засоби окремих прокуратур для забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. Запропоновані зміни не створюють обов’язку комплектування органів прокуратури військовослужбовцями, але надають таку можливість для ефективного виконання, у випадку визнання цього доцільним Президентом України та Генеральним прокурором, передбачених законодавством функцій прокуратури в умовах триваючої агресії проти України.

 Так, у Законі «Про прокуратуру» (розділ щодо Порядку зайняття посади прокурора та звільнення прокурора з адміністративної посади) додано статтю 42-1 «Особливості правового статусу прокурорів, які є військовослужбовцями».

Відповідно до неї:

  1. Визначені наказом Генерального прокурора прокуратури можуть комплектуватися військовослужбовцями Збройних Сил України, які відповідають вимогам, установленим статтею 27 цього Закону.
  2. Військовослужбовці, які відряджені для проходження військової служби до органів прокуратури, призначаються на посади прокурорів та адміністративні посади в органах прокуратури, а також звільняються з таких посад відповідно до вимог цього Закону.
  3. Перелік посад, що можуть заміщуватись військовослужбовцями, та граничних військових звань за цими посадами затверджує Президент України за поданням Генерального прокурора.
  4. Особливості призиву на військову службу, відрядження до органів прокуратури, повернення з такого відрядження військовослужбовців визначаються у відповідності до законодавства, що регулює проходження військової служби, та цього Закону спільним наказом Міністра оборони України та Генерального прокурора.
  5. Прокурор, який обіймає посаду (у тому числі адміністративну), що може заміщуватись військовослужбовцем, та виявив бажання проходити військову службу, після укладення відповідного контракту та відрядження до органів прокуратури в якості військовослужбовця призначається уповноваженою відповідно до цього Закону особою на цю саме посаду без проведення додаткового відбору або атестації.
  6. Переведення прокурора, який є військовослужбовцем, на рівнозначну вакантну або тимчасово вакантну посаду, що може заміщуватись військовослужбовцями, у тому числі в іншому органі прокуратури, здійснюється за рішенням Генерального прокурора.
  7. Грошове забезпечення прокурорів, які є військовослужбовцями, забезпечення їх діяльності здійснюється Офісом Генерального прокурора у відповідності до вимог цього Закону, з врахуванням особливостей, передбачених законодавством для військовослужбовців.

Забезпечення військовослужбовців, відряджених для проходження військової служби до органів прокуратури, засобами зв’язку (у тому числі спеціальними), засобами індивідуального захисту, вогнепальною зброєю, обмундируванням та іншим речовим майном, а також транспортом та охороною в районах проведення воєнних дій, операції Об’єднаних сил здійснюється Міністерством оборони України.

  1. Військовослужбовці, які відряджені до органів прокуратури та мають визначений цим Законом статус прокурора, під час виконання функцій прокурора є незалежними від військового командування та органів військового управління. Заохочення, передбачені Дисциплінарним статутом Збройних Сил України, застосовуються до таких військовослужбовців лише за поданням або згодою Генерального прокурора. Притягнення до дисциплінарної відповідальності таких військовослужбовців здійснюється в порядку, визначеному цим Законом.

 Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду