Рада дала зелене світло відновленню військової прокуратури

08:40, 2 апреля 2022
На думку авторів ініціативи відновлення військової прокуратури значно підвищить оперативність та ефективність виконання функцій прокуратури.
Рада дала зелене світло відновленню військової прокуратури
Джерело фото: vppnr.gp.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила за основу та вцілому законопроєкт №7058 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення діяльності органів прокуратури в умовах збройної агресії проти України, яким дозволила поновити діяльність військової прокуратури. За відповідне рішення проголосували 292 народних депутати.

Законом доповнено закон «про прокуратуру» новою статтею 42-1  Особливості правового статусу прокурорів, які є військовослужбовцями та зазначено, що визначені наказом Генерального прокурора прокуратури можуть комплектуватися військовослужбовцями Збройних Сил України

Перелік посад, що можуть заміщуватись військовослужбовцями, та граничних військових звань за цими посадами затверджує Президент України за поданням Генерального прокурора.

При цьому зазначається, що прокурор, який обіймає посаду (у тому числі адміністративну), що може заміщуватись військовослужбовцем, та виявив бажання проходити військову службу, після укладення відповідного контракту та відрядження до органів прокуратури в якості військовослужбовця призначається уповноваженою відповідно до цього Закону особою на цю саме посаду без проведення додаткового відбору або атестації.

Грошове забезпечення прокурорів, які є військовослужбовцями, забезпечення їх діяльності здійснюється Офісом Генерального прокурора з врахуванням особливостей, передбачених законодавством для військовослужбовців.

При цьому забезпечення військовослужбовців, відряджених для проходження військової служби до органів прокуратури, засобами зв’язку (у тому числі спеціальними), засобами індивідуального захисту, вогнепальною зброєю, обмундируванням та іншим речовим майном, а також транспортом та охороною в районах проведення воєнних дій, операції Об’єднаних сил здійснюється Міністерством оборони України.

Водночас законодавство гарантує незалежний статус військового прокурора

Як зазначається у пояснювальній записці, ухвалення законопроєкту «значно підвищить оперативність та ефективність виконання функцій прокуратури в умовах відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Рішення парламенту привітала генпрокурорка Ірина Венедіктова. На сторінці у Facebook вона зазначила, що Під час війни прокурори повинні мати повне і беззастережне право бути на лінії вогню з метою пошуку і збереження доказів агресії проти України. Венедіктора додала, що  військові прокурори мають і будуть підтримувати правопорядок у військових частинах, а також забезпечать дотримання законних прав військовослужбовців

«Багато військових прокурорів отримали не тільки вищу юридичну освіту, але і військову підготовку. Їх знання і досвід обов’язково допоможуть наблизити мир і нашу перемог», - наголосила генпрокурорка.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», напередодні Верховна Рада розширила перелік підстав для звільнення з військової служби. Після підписання закону Президентом України Володимиром Зеленським будуть звільняти з військової служби вагітних жінок-військовослужбовиць та надавати відстрочку від призову за мобілізацією чоловікам та жінкам, які мають неповнолітню дитину.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області