Перекази з особистих карток на картки фізичних осіб, що перебувають за кордоном, можуть здійснюватися у межах ліміту, — НБУ

08:30, 5 апреля 2022
У Національному банку прокоментували, чим було обгрунтоване встановлення обмеження на переведення коштів у валюті для громадян України.
Перекази з особистих карток на картки фізичних осіб, що перебувають за кордоном, можуть здійснюватися у межах ліміту, — НБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уповноваженим установам забороняється здійснювати транскордонне переведення валютних цінностей з України/переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях/іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, включаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів, крім певних випадків.

Читачі поскаржилися на те, що переведення навіть 200 євро через сервіси Приватбанку неможливе без надання підтверджуючих документів на ці кошти, при цьому технічна реалізація цього питання бажає кращого, адже будь-яких роз'яснень Приватбанком з цього питання для клієнтів не надано, і транзакцію практично неможливо здійснити.

У Національному банку прокоментували «Судово-юридичній газеті», чим було обгрунтоване встановлення обмеження на переведення коштів у валюті для громадян України та ускладнення цієї процедури.

«Обмеження є необхідним заходом для збереження фінансової стабільності в Україні та забезпечення стабільного функціонування фінансової системи, а також для забезпечення діяльності Збройних Сил України.

Наголошуємо, що Національним банком дозволено громадянам здійснювати перекази з особистих карток на картки фізичних осіб (Р2Р-перекази), що перебувають за кордоном, у межах щомісячного ліміту у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті). Водночас звертаємо вашу увагу, що відповідний ліміт також розповсюджується на quasi cash операції (поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо).

Крім того, фізособам дозволено без обмежень перераховувати кошти для оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном, а також з метою оплати витрат, пов’язаних зі смертю громадян, лікуванням в медичних закладах та транспортуванням хворих за кордоном.

Рекомендуємо вам для отримання коментаря щодо описаної вами ситуації в запиті звернутися безпосередньо до банку», - зазначили у НБУ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду