Депутати пропонують уточнити повноваження місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту під час війни

11:20, 7 апреля 2022
У парламенті зареєстрували проект стосовно приведення українського законодавства у відповідність до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.
Депутати пропонують уточнити повноваження місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту під час війни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 7255 від 5.04.2022 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту

Як зазначають автори,  Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та Додаткові протоколи до неї ратифіковані Верховною Радою України. Однак, на сьогодні низка її положень не знайшла свого відображення у національному законодавстві, що ускладнює її практичне  застосування.

Зазначене, зокрема, стосується законодавчого врегулювання маркування розпізнавальними знаками (емблемами), визначеними Конвенцією, будівель та споруд, транспортних засобів, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права в особливий період; видачі особам, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права, посвідчень та розпізнавальних знаків (емблем), визначених Конвенцією; ідентифікації загиблих із числа учасників воєнного конфлікту та цивільного населення та здійснення їх поховання; інших питань у цій сфері.

Прийняття проєкту Закону зумовлене також необхідністю вдосконалення існуючих механізмів захисту цивільного населення і територій в умовах відсічі та стримування військової агресії російської федерації проти України та введення в Україні правового режиму воєнного стану згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64.

Необхідність внесення відповідних змін зумовлена потребою в уточненні  повноважень органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту та  змінами, що відбулися в державі у зв'язку із децентралізацією влади, реформуванням системи безпеки і оборони держави, а також передачею окремих повноважень у сфері цивільного захисту від органів влади до органів місцевого самоврядування.

Також необхідно створити правові підстави для залучення Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, які утворені відповідно до законів України, а також добровольців до ліквідації наслідків воєнних (бойових) дій чи терористичних актів, надання гуманітарної допомоги цивільному населенню а також для проведення відновлювальних робіт.

Проєктом Закону передбачається внесення змін до Кодексу цивільного захисту України, Законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оборону України» в частині імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту.

Зазначене зокрема стосується врегулювання:

  • порядку маркування розпізнавальними знаками (емблемами), визначеними Конвенцією, будівель та споруд, транспортних засобів, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права в особливий період;
  • порядку видачі особам, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права, посвідчень та розпізнавальних знаків (емблем), визначених Конвенцією;
  • порядку ідентифікації загиблих із числа учасників воєнного конфлікту та цивільного населення та здійснення їх поховання;
  • інших питань у цій сфері.
  • Вдосконалюються існуючі механізми захисту цивільного населення і територій в умовах відсічі та стримування військової агресії російської федерації проти України.
  • Уточнюються повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту в особливий період та з врахуванням змін, що відбулися в державі у зв'язку із децентралізацією влади.
  • Створюються правові підстави для залучення військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, а також добровольців до ліквідації наслідків воєнних (бойових) дій чи терористичних актів, надання гуманітарної допомоги цивільному населенню а також для проведення відновлювальних робіт.

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді