Головне – це безпека людей, а суди впораються з усіма труднощами, які постали перед ними, — голова КГС ВС Богдан Львов

11:00, 11 апреля 2022
Постраждали будівлі господарських судів у Харкові, Чернігові, Миколаєві, і вони вже не придатні для здійснення правосуддя, але справи там не втрачені: голова Касаційного господарського суду Верховного Суду Богдан Львов окреслив ситуацію у господарській юрисдикції.
Головне – це безпека людей, а суди впораються з усіма труднощами, які постали перед ними, — голова КГС ВС Богдан Львов
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До юрисдикції господарських судів належать справи, розгляд яких впливає на економіку держави. Про те, в якому стані зараз знаходиться розгляд господарських справ, які з них потребують невідкладного розгляду та чи слід очікувати на зміни до процесуального законодавства в ексклюзивному інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» розповів голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов.

Чи відновлено наразі розгляд справ у КГС ВС?

Робота КГС ВС фактично не припинялася. Весь цей час канцелярія суду та його електронний кабінет (електронна пошта) працювали на прийом кореспонденції. У найбільш напружені моменти судді не розглядали справ.

Наразі робота суду повністю відновлена, але потрібно усунути деякі прогалини, які накопичилися за цей період. Зокрема, інтенсивно завершується виготовлення повних текстів рішень у справах, розглянутих напередодні; перепризначаються справи, що вже були призначені для розгляду, але судові засідання не відбулися. Водночас зареєстровані, розподілені та проходять стадію призначення нові справи, які надійшли до суду з кінця лютого і протягом березня цього року.

Яка кількість справ розглянута від початку російського вторгнення в Україну до цього часу?

Протягом цього періоду були судові ухвали, але по суті, на жаль, судових рішень не приймали, бо не було жодної справи, у якій би з’явилися всі учасники судових засідань. А не знаючи причини неявки, не маючи впевненості, що сторона повідомлена належним чином про дату, час і місце судового засідання, суд не в змозі приймати рішення, тим самим позбавляючи особу на висловлення власної позиції. 

Яка кількість суддів КГС ВС наразі перебуває на робочому місці, а яка – у складі ЗСУ та територіальної оборони чи в іншому місці?

Наразі двоє суддів перебуває у лавах ЗСУ, троє суддів – в ТО і одна суддя – у відпустці по догляду за дитиною. Всі інші працюють на робочих місцях. Жоден суддя КГС ВС нині не перебуває за кордоном. Тобто фактично КГС ВС може працювати в повному складі, за винятком тих, хто зараз у ЗСУ і ТО.

Які особливості розгляду справ відповідних категорій існують на цей час? Які проблеми виникають у процесі здійснення правосуддя?

Особливістю господарського процесу є те, що 90% справ розглядаються у відкритих судових засіданнях з викликом сторін. А оскільки КГС ВС розглядає справи з усієї країни, то головною проблемою, на жаль, є неявка сторін з регіонів.

У більшості випадків причини таких неявок нам невідомі, але, найвірогідніше, вони поважні, з урахуванням воєнного стану в країні, і пов’язані не лише з відстанню, станом доріг та їх завантаженістю, але й із загальною безпековою ситуацією в тих районах чи областях, через які сторона має добиратися до Києва.

Одні долають усі ці перешкоди і приїжджають до суду, але якщо інша сторона не з’являється, то судове засідання відкладається, бо ми не можемо обмежити сторону (учасника процесу) в праві на судовий захист, хоча це й не дуже справедливо стосовно до перших. Тому ми намагаємося пояснювати це сторонам, просимо ставитися з повагою одне до одного і завчасно повідомляти нас про можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференцзв’язку або без явки когось із учасників.

Далі вже ми будемо повідомляти інших, щоб вони не витрачали коштів, часу й додаткових зусиль на дорогу, тобто будемо максимально забезпечувати інформацією всіх учасників справи. Адже це найбільш оптимальний шлях для збільшення кількості прийнятих судових рішень по суті справи.

Яким категоріям справ надається пріоритет в умовах війни?

Для мене як голови КГС ВС при організації роботи суду пріоритетних справ немає, оскільки всі вони реєструються та розподіляються за загальними правилами.

Водночас звертаємо увагу суддів на те, щоб справи, пов’язані з функціонуванням ЗСУ, комунальних служб і підприємств, які забезпечують країну продовольством та паливом, були розглянуті в якомога коротші розумні строки, які визначить суддя у кожній конкретній справі. Не йдеться про якісь особливі преференції, але важливо враховувати, що наразі дійсно є дуже багато справ, які потребують невідкладного розгляду, оскільки вони є дуже актуальними для життєзабезпечення країни.

Як організована робота судів, що розглядають справи відповідної юрисдикції?

В тих регіонах, де було відносно спокійно, робота господарських судів не припинялася, хоча проблема з неявкою є загальнодержавною. І якщо сторони у справі були не місцевими, то не завжди вдавалося приймати судові рішення. Але якщо представники учасників справи прибували в судове засідання, то відповідні рішення приймалися.

На жаль, є суди, які припинили свою діяльність у зв’язку з воєнними діями. Голова ВС видав відповідні розпорядження про зміну територіальної підсудності судових справ, тобто передачу їх до інших судів, тому перерви в прийнятті звернень до суду немає. Хоча певні затримки в судовому розгляді, безумовно, у цих областях будуть. Проте варто зазначити, що це не позначиться на інтересах сторін, оскільки всі пропущені строки будуть поновлені. Однак у цих регіонах наразі за фактом спостерігається зменшення реальної активності учасників судового процесу, адже громадянам не на часі займатися судовими позовами. Тому наші певні організаційні затримки не мають негативно відобразитися на становищі суб’єктів господарювання, які звернулися до суду.

Є регіони, де постраждали будівлі судів і вже не придатні для роботи, у зв’язку з чим справи були передані до інших судів (наприклад: Харків, Чернігів, Миколаїв). Але справи там не втрачені і сподіваємося на відновлення їх роботи вже найближчим часом.

Чи існує потреба у внесенні змін до процесуального законодавства? Яких саме?

Безумовно, вона існує і завжди існувала. Наразі робоча група працює над цим. Ми сподівалися, що парламент вже прийме наші пропозиції, проте, на жаль, поки що вони на стадії обговорення.

Хоча є два головних напрями – це повідомлення сторін не лише письмово (через укрпошту), а й з використанням засобів електронного та мобільного зв’язку з найбільш широким швидким повідомленням, і другий – це поширення письмового провадження в тих умовах, де воно може бути запроваджене.

До речі, у цивільному процесі це відбулося і на якості судової роботи негативно не позначилося. Тому цей шлях не є новим. У багатьох інших країнах Європи ще в період пандемії коронавірусу було запроваджено не лише письмовий, а навіть дистанційний розгляди справ. І це лише сприяло прискоренню судового розгляду та зменшенню кількості справ, які очікують розгляду. Сподіваємося, що відповідні зміни, хоча б на період воєнного стану, будуть прийняті.

Чи можна передбачати складнощі в поверненні до звичайного режиму роботи судів на території, де не ведуться бойові дії, з огляду на те, що фінансування судів першої та апеляційної інстанцій останніми рішеннями КМУ зменшено практично на 2 млрд грн?

Зменшено фінансування судів не лише першої та апеляційної інстанцій, а й ВС. Що, безумовно, не дасть змоги дотриматися минулорічного рівня в оплаті праці працівників апаратів судів.

Нині складний період у житті нашої країни, тому і судді, і працівники апарату ставляться до цього з розумінням.

Крім того, потрібне буде додаткове фінансування для відновлення будівель судів, які постраждали внаслідок російської агресії, а їх, на жаль, немало. Тому доведеться або ремонтувати їх, або шукати нові, які також потребуватимуть відповідного облаштування, тобто в будь-якому разі нас очікують додаткові витрати. Але сподіваюся, що поки деякі суди не зможуть працювати через відсутність обладнаних приміщень, то інші суди, будівлі яких збереглися, «перекриють» цю проблему. Головне – це безпека людей та їх переміщення, а суди впораються з усіма труднощами, які постали перед ними. Потрібна лише перемога і покращення загального стану в державі.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді