Голова ККС ВС Станіслав Кравченко: Існує нагальна потреба нових системних змін щодо удосконалення процесуальних механізмів досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень

11:42, 11 апреля 2022
Для забезпечення безпеки учасників кримінального провадження максимально будуть використовуватися визначені законодавством можливості участі сторін у касаційному розгляді з використанням технічних засобів, - голова ККС ВС Станіслав Кравченко.
Голова ККС ВС Станіслав Кравченко: Існує нагальна потреба нових системних змін щодо удосконалення процесуальних механізмів досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, за час війни до Кримінального процесуального кодексу Верховною Радою вносилися деякі зміни. Разом з тим, існує необхідність подальших змін, зокрема, для визначення порядку відновлення матеріалів втрачених кримінальних проваджень на усіх стадіях кримінального процесу.

Детальніше про те, як наразі працюють суди кримінальної юрисдикції, у коментарі «Судово-юридичній газеті» розповів голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко.

«Війна значно вплинула на процес здійснення правосуддя судами кримінальної юрисдикції.

Законодавство чітко встановлює порядок роботи судів в умовах правового режиму воєнного стану. Конституція України визначає, що в будь-якому правовому режимі правосуддя здійснюють виключно суди без жодних винятків. Воєнний стан було оголошено на всій території України. Згідно положень ч. 1 ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.

З початку військових дій Верховний Суд не припиняв роботу. Разом з тим Київ та Київська область з першого дня війни опинилися в зоні активних бойових дій. У зв’язку з цим у Києві встановлювалися комендантські години, в тому числі тривалі, кожного дня неодноразово оголошувалися повітряні тривоги. У таких умовах, за відсутності належних сховищ у Верховному Суді, така ситуація призвела до того, що забезпечити належний розгляд кримінальних проваджень за вимогами процесуального законодавства з дотриманням безпеки його учасників виявилось фактично неможливо. Тому майже з перших днів воєнних дій ВС працював в певному обмеженому режимі, а поточні призначені до розгляду кримінальні провадження були зняті з розгляду з призначенням на інші дати.

Натомість, робота суддів Касаційного кримінального суду в цей час була спрямована на вирішення невідкладних процесуальних питань, таких як розгляд матеріалів про направлення справ з одного суду до іншого в порядку статті 34 Кримінального процесуального кодексу України, насамперед у тих справах, де спливали строки обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Вирішувались питання зміни територіальної підсудності справ з тих судів, що тимчасово припинили здійснення правосуддя до інших, в тих умовах, що склалися.

Суддями надавалася дієва методична допомога судам першої та апеляційної інстанцій, що, насамперед, були розташовані в районах активних бойових дій у зв’язку з особливостями організації роботи судів в умовах воєнного стану, усунення колізійних питань та протиріч в умовах нового загального та профільного законодавства.  Зокрема, за результатами аналізу проблемних питань, що виникли в судах першої та апеляційної інстанцій, з метою забезпечення стабільного функціонування системи кримінальної юстиції на час відсічі збройної агресії і належного реагування на випадки вчинення кримінально караних діянь у цих умовах 3 березня 2022 року Верховним Судом для врахування в роботі надіслано узагальнений інформаційний лист «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану». У такий спосіб Верховний Суд забезпечив суди й органи досудового розслідування першочерговою методично-інформаційною допомогою щодо особливостей кримінального провадження під час війни, з якими можна ознайомитися у відповідному листі (текст листа за посиланням).

Ця робота продовжується щоденно, здійснюється аналіз проблем правозастосовного характеру, а також наявних недоліків законодавства. 

Також системна та кропітка робота велась стосовно долучення суддів до питань аналізу та надання позицій судової влади щодо напрацювання першочергових законодавчих актів, що стосуються як діяльності судової системи, так і особливостей регламентації здійснення кримінального судочинства в умовах правового режиму воєнного стану. Зокрема, у ч. 3 ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що у разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів. Законом України «Про внесення зміни до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення територіальної підсудності судових справ, що набрав чинності 7 березня визначено повноваження стосовно  зміни територіальної підсудності судових справ за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Було внесено доповнення до Кримінального кодексу України, зокрема криміналізовано колабораційну діяльність. В процесуальному законодавстві врегульовано питання особливого режиму досудового розслідування та продовження строків тримання під вартою під час судового провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції чи заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України; порядку скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або його зміни з інших підстав.

Внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» задля підвищення ефективності досудового розслідування «за гарячими слідами» та протидії кібератакам.

І це далеко не повний перелік змін, які уже запроваджено, що уже дозволило вирішити ряд гострих проблемних питань. Разом з цим, робота по адаптації процесуального законодавства триває практично безперервно з метою напрацювання необхідних змін та доповнень.

З 01 квітня 2022 року Верховний Суд повернувся до роботи в штатному режимі. На роботі щодня 29 суддів касаційного суду, четверо суддів на даний час знаходяться в короткострокових відпустках.

Загалом з 24 лютого до 8 квітня 2022 року, з урахуванням складнощів доставлення поштової кореспонденції до приміщень ККС ВС протягом березня місяця, надійшло та здійснено автоматизований розподіл більше 300 первинних процесуальних документів (касаційних скарг, матеріалів щодо визначення підсудності розгляду та заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами). Також по відкритим в касаційному порядку провадженням надійшло близько 600 інших документів процесуального характеру.

За цей час  суддями касаційного суду постановлено більше 160 судових рішень. Матеріалів щодо зміни підсудності надійшло більше 50, більшість з них розглянуто. Така порівняно невелика цифра пов’язана із набранням чинності на початку березня змінами до статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», згідно яких саме в такому законодавчому порядку територіальну підсудність розгляду кримінальних проваджень (справ) станом на сьогодні змінено у багатьох судах десяти областей України.

На сьогодні для забезпечення розгляду справ касаційним судом з дотриманням безпеки учасників кримінального провадження максимально будуть використовуватися визначені законодавством можливості участі сторін у касаційному розгляді з використанням технічних засобів.

Незважаючи на уже прийняті з часу початку ведення бойових дій закони у сфері кримінальної юстиції, існує нагальна потреба нових системних змін та доповнень в чинне законодавство в частині удосконалення процесуальних механізмів досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень, визначення процесуального порядку відновлення матеріалів втрачених кримінальних проваджень на усіх стадіях кримінального процесу, додаткової регламентації процесуального інституту виконання судових рішень, а також питань процесуального характеру саме в умовах воєнного стану. Окремо слід удосконалити законодавче забезпечення стосовно підстав та порядку використання електронних комунікацій в кримінальному судочинстві під час судового розгляду, запровадити в окремих випадках можливість письмового провадження тощо.   

Невідкладним є забезпечення правових механізмів, що нададуть можливість забезпечити кадрове заповнення вакансій або збільшення штату суддів в тих місцевих та апеляційних судах, яким здійснено передачу територіальної підсудності розгляду справ в порядку ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», - зазначив Станіслав Кравченко.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді