Секретар РНБО Данілов: «Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: «Друзі, 22 лютого починається війна». Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися»

16:43, 14 апреля 2022
Секретар РНБО Олексій Данілов про початок війни: «У нас вже були заздалегідь заготовлені усі нормативно-правові документи, які ми мали прийняти. І хто каже, що ми не готувалися, той просто не розуміє, в який спосіб все це відбувається».
Секретар РНБО Данілов: «Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: «Друзі, 22 лютого починається війна». Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Секретар РНБО Олексій Данілов дав інтерв’ю ВВС, в якому розповів про те, чи велася та як українською владою підготовка до початку бойових дій.

Нижче наводимо його відповіді на окремі запитання стосовно цього.

ВВС: В інтерв'ю ВВС, яке ви дали наприкінці січня, моя колега допитувалася у вас про вірогідність російської агресії проти України. Ви тоді сказали: "Ми розуміємо плани і наміри РФ і нам репетувати тут не треба, кожен має займатися своєю справою". І ще одна цитата: "Ми цілком усвідомлюємо, що відбувається у світі". За кілька днів до початку війни Володимир Зеленський пообіцяв, що вся країна у травні піде на шашлики. Скажіть, чи не шкодує українська влада про ці слова сьогодні?

Олексій Данілов: Давайте, по-перше, окремо брати те, що казав президент, і окремо те, що казав я. Я готовий підписатися під кожним своїм словом.

Ми були свідомі того, що буде відбуватися на території нашої країни. Більше того, дата нападу була не 24 лютого, а 22-го. Вони 22 лютого мали напасти на нашу країну в тому форматі, який є зараз.

Єдине, чого ми не очікували, - це те, що буде задіяна територія Білорусі. Дискусії були про це, але у підсумку ми вважали, що це буде по-іншому. Але сталося як сталося.

Але (доказом того), що ми готувалися, наше суспільство готувалося, і всі готувалися, є те, що вже 50-й день ми тримаємо оборону. Жодна розвідка світу не давала нашій країні більше, ніж 21 день.

Керівник французької розвідки 31 березня пішов у відставку, оскільки не прогнозував те, що відбулося.

Починаючи з жовтня-листопада у цьому приміщенні ми спілкувалися з великою кількістю делегацій - зі США, Великої Британії, інших країн - і я їм пояснював, чого вони не враховують.

Вони рахували танки, гармати, інші речі, а я казав: у нас є та зброя, про яку мало хто знає. Це - воля нашого народу до свободи. Ми боротимемося до останнього, але нікуди звідси не підемо, бо це наша земля.

І звинувачувати нас, що ми не готувалися, - абсолютно некоректно. Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: "Друзі, 22 лютого починається війна". Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися.

З 1 січня у нас почав діяти закон про національний спротив. У нас на кожній території розгорталися батальйони територіальної оборони. Ми розуміли, що будемо робити.

А коли в перший день було прийняте рішення про видачу зброї всім бажаючим захищати країну, - як ви вважаєте, ми могли заздалегідь сказати, що будемо видавати зброю? Ні, у нас все було по плану.

Я можу сказати, коли 24 лютого о 5 ранку, - хоча насправді вторгнення почалося о 3:40, саме тоді на територію Луганської області зайшла перша колона російських танків - то коли десь з п'ятої до пів на шосту зібралися члени РНБО, у нас вже були заздалегідь заготовлені усі нормативно-правові документи, які ми мали прийняти.

І хто каже, що ми не готувалися, той просто не розуміє, в який спосіб все це відбувається.

ВВС: Немає жодного приводу сумніватися в тому, що українська влада готувалася. Але йдеться про поведінку української влади стосовно українського суспільства. Зараз співрозмовниця кореспондентів ВВС, моїх англійських колег, які їздили в Чернігів, яка втратила частину своєї сім'ї, криком кричить: "Чому нас не попереджували?" Чому з Бучі заздалегідь не вивезли бодай жінок і дітей? Чому не закупили в Чернігів і Маріуполь додаткові запаси продовольства? Чи не відчуваєте ви, що українська влада відповідальна за частину жертв, які зараз знаходять у тій самій Бучі?

Олексій Данілов: Українська влада відповідальна за все. Але я хочу, щоб ми з вами мали розуміння, що до всього підготуватися ви не можете.

Уявляєте, ми людям кажемо: виїжджайте, покидайте свої домівки. Люди, навіть якщо йде війна, незважаючи на руйнування, не покидають свої домівки. Зараз ми можемо багато прикладів наводити, але це війна.

Я хотів би по-іншому поставити питання. Ми живемо в ХХІ столітті, ми мали гарантії безпеки, і світова спільнота на це (початок війни) не відреагувала.

І до цього часу світова спільнота не реагує так, як мала б реагувати. Де реакція світової спільноти на те, що кожного дня гинуть діти? Звичайно, санкції це дуже добре, але як ми можемо повернути життя дитині? В цьому винна українська влада?

Вони нам давали гарантії, це по-перше. А по-друге, треба припинити застосовувати подвійні стандарти. Ми як країна, яка здала ядерну зброю, мали надію на захист і мали розуміння, що Росія не мала б розгорнути війну в 2014 році проти нашої країни.

Так само вона не мала б розгорнути війну в 2008 році проти Грузії, не мала б десятиріччями вести війну в Придністров'ї.

За це ніхто не хоче відповідати. Ми всі з ним (Путіним) ручкаємося. Чому? Тому, що у нього нафта, у нього газ, це наша економіка… Відповідь (на дії Росії) мала б пролунати після збиття МН17. (Тоді загинули) 298 громадян, серед них - громадяни країн НАТО.

НАТО зібралася на позачергове засідання і прийняли якесь рішення? Ні. Тому давайте будемо відверті: ми країна, яка захищається від тієї навали, яка вважається другою країною в світі за міцністю армії. І ми тримаємося.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді