До Закону про судоустрій внесуть зміни: інформувати про судові засідання і рішення зможуть через Дію

17:43, 26 апреля 2022
Сторони по справі зможуть через Дію дізнаватися місце і час судового засідання, отримувати текст судового рішення по справі та виконавчого документу, а збори суддів можна буде проводити дистанційно: внесений законопроект.
До Закону про судоустрій внесуть зміни: інформувати про судові засідання і рішення зможуть через Дію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 квітня у Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану 7315.

Авторами законопроекту виступають народні депутати Роман Бабій, Олександр Бакумов, Сергій Демченко, Володимир Ватрас, Максим Дирдін та інші.

Текст законопроекту на сайті Верховної Ради ще не опублікований, однак «Судово-юридичній газеті» стали відомі його деталі.

 Дані зміни передбачають:

 - можливість інформувати про судові засідання і рішення через Дію. Це не буде мати статусу офіційного судового повідомлення, але необхідно для того, щоб сторони були обізнані;

- можливість під час війни проводити збори суддів конкретного суду дистанційно.

Так, до ст. 11 Закону планується внести зміни, відповідно до яких інформація про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання, може бути надано з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, в тому числі з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

 Програмними засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, в тому числі мобільного додатка Дія, може бути також забезпечено відображення та отримання в електронній формі судового рішення по справі, виконавчого документу, виданого у формі електронного документу, особою, що є стороною по справі та авторизувалась через Єдиний державний веб-портал електронних послуг або через мобільний додаток Порталу Дія (Дія).

 Також під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), збори суддів можуть проводитись дистанційно у режимі відеоконференції з дотриманням вимог цього Закону.

 Як зазначають автори, для запобігання загрози життю та здоров’ю суддів та учасників судового процесу, а також задля державної інформаційної безпеки у період воєнного стану, тимчасово призупинено доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень, сервісів «Стан розгляду справ» та «Список справ, призначених до розгляду».

В той же час відповідно до статті 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені. Тобто суди зобов'язані працювати та відправляти правосуддя. В тих конкретних судах, де це виявляється можливим, суди продовжують здійснювати правосуддя, повідомляючи учасників судового процесу про розгляд справи за адресою місця їх реєстрації чи за наданою суду поштовою адресою.

Враховуючи вищезазначене та обмежені можливості оператора поштового зв’язку в умовах воєнного стану здійснювати доставку кореспонденції, вбачається за необхідне передбачити можливість надання інформації про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання, з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, в тому числі з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

А також забезпечити відображення та отримання через Дію в електронній формі судового рішення по справі, виконавчого документу, виданого у формі електронного документу, особою, що є стороною по справі.

Надання в такому вигляді інформації не матиме статусу офіційного повідомлення, але учасник судового процесу буде поінформований і зможе в подальшому вжити необхідних заходів для захисту своїх прав та інтересів, в тому числі отримати офіційну інформацію про рух справи, про судові рішення у справі, ознайомитися з матеріалами справи тощо.

Крім того, пропонується передбачити можливість під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), проводити збори суддів дистанційно у режимі відеоконференції з дотриманням вимог Закону. Дистанційне проведення зборів суддів по вирішенню поточних питань діяльності того чи іншого суду сприятиме дотриманню безпекових заходів, які є вкрай важливим в умовах воєнного стану чи інших ситуацій надзвичайного та небезпечного характеру.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді