До КАСУ, ЦПК та ГПК готуються ухвалити зміни, що стосуються строків та формату розгляду судових справ: деталі

17:42, 26 апреля 2022
До процесуальних кодексів внесуть зміни щодо здійснення судочинства в умовах воєнного стану
До КАСУ, ЦПК та ГПК готуються ухвалити зміни, що стосуються строків та формату розгляду судових справ: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді 26 квітня зареєстровано законопроект про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України та Господарського процесуального кодексу України (щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану) 7316.

Його авторами виступають Роман Бабій, Олександр Бакумов, Володимир Ватрас, Сергій Вельможний, Олександр Федієнко та інші.

Роман Бабій у коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив, що законопроект напрацьовано спільно з «Правничим батальйоном», суддями різних юрисдикцій і різних інстанцій.

«Всі зміни стосуються лише порядку розгляду справ під час воєнного чи надзвичайного стану.

Основні положення:

- через складну ситуацію із секретарями судових засідань - можливість надавати повноваження секретаря іншим працівникам апарату + можливість дистанційної роботи секретаря;

- виклики, повідомлення, вручення рішень - інший порядок (всіма можливими засобами комунікації), але при цьому додано запобіжники, щоб справи не розглядалися без підтвердження повідомлення з боку сторони

- строки призначення судового засідання, розгляду справ можуть бути більшими, ніж в мирний час

- розширення сфери застосування письмового провадження (по матеріалам справи та без виклику сторін у судове засідання) у судах всіх юрисдикцій. При цьому, якщо сторона не має такого бажання (розглядати в письмовому), то тоді суд за клопотанням сторони може розглядати або у режимі відеоконференції, або в звичайному порядку (в приміщенні суду).

- особливості розгляду, які діяли під час пандемії, також поширені і на воєнний/надзвичайний стан», - зауважив він.

Автори зазначають, що наразі у тих судах, де це виявляється можливим, суди продовжують здійснювати правосуддя, однак, на даний момент виникла критична ситуація з секретарями судових засідань, які масово пишуть заяви на відпустку та відмовляються в даних умовах виходити на робоче місце в приміщення суду через загрозу ракетних обстрілів, фізичної неможливості прибути на робоче місце у зв'язку із своїм від'їздом в інший регіон країни тощо. До того ж, на жаль, рівень оплати праці секретарів судових засідань не є вагомою причиною ризикувати своїм життям, безпекою задля того, щоб бути фізично присутнім у приміщенні суду.

Для вирішення цієї проблеми пропонується передбачити можливість надавати повноваження секретаря іншим працівникам апарату суду та можливість дистанційної роботи секретаря в режимі відеоконференції.

Водночас, з метою належного повідомлення учасників судового провадження в умовах воєнного чи надзвичайного стану передбачається, що суд викликає або повідомляє їх про дату, час і місце судового засідання у справі будь-якими можливими засобами, на всі відомі засоби комунікації (телефонограма, СМС повідомлення, електронна пошта, повідомлення у месенджерах тощо), а також через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

При цьому, виклик або повідомлення вважається врученим учаснику судового процесу лише у випадку надходження до суду підтвердження про отримання чи ознайомлення із викликом або повідомленням.

Також, враховуючи неможливість багатьох суддів в умовах військового чи надзвичайного стану провести розгляд справ, а учасників справи - прибути у судове засідання чи знайти можливість для участі в засіданні суду у строки встановлені законодавством, пропонується передбачити, що підготовче провадження та\або судовий розгляд має бути проведений протягом розумного строку з урахуванням можливості учасників справи взяти участь у розгляді справи.

Крім того, пропонується розширити сферу застосування письмового провадження у судах всіх юрисдикцій під час дії воєнного чи надзвичайного стану. Розгляд справи без виклику учасників у судове засідання, без проведення судового засідання, за наявними матеріалами справи (письмове провадження) посилить безпекову складову при розгляді справ у судах для всіх учасників судового процесу (суддів, персоналу суду, сторін справи та інших учасників).

При цьому сторони мають можливість дистанційно через відповідні способи комунікації із судом долучати до справи необхідні пояснення, докази, подавати процесуальні документи.

Передбачається, що сторони обов'язково мають бути належним чином повідомлені про розгляд справи в письмовому провадженні та мають право клопотати про розгляд справи по суті в судовому засіданні в режимі відеоконференції, або в приміщенні суду.

Отже, законопроектом пропонується:

- передбачити можливість надавати повноваження секретаря іншим працівникам апарату суду та можливість дистанційної роботи секретаря;

- встановити, що суд викликає або повідомляє учасників судового процесу про дату, час і місце судового засідання у справі будь-якими можливими засобами, на всі відомі засоби комунікації (телефонограма, СМС повідомлення, електронна пошта, повідомлення у месенджерах тощо), а також через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України. При цьому, виклик або повідомлення вважається врученим учаснику судового процесу лише у випадку надходження до суду підтвердження про отримання чи ознайомлення із викликом або повідомленням.

- передбачити, що підготовче провадження та\або судовий розгляд має бути проведений протягом розумного строку з урахуванням можливості учасників справи взяти участь у розгляді справи;

- розширити сферу застосування письмового провадження у судах всіх юрисдикцій.

- поширити особливості розгляду судових справ, які застосовувалися у зв'язку із введенням карантину з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), також і на період дії воєнного чи надзвичайного стану.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду