Антикорсуд зможе сказати, чи перерахував кошти на потреби ЗСУ, лише після закінчення війни, документ

13:01, 3 мая 2022
Керівник апарату Вищого антикорупційного суду зможе відповісти на питання стосовно того, чи передають судді відсоток зі своєї винагороди на потреби армії лише після закінчення війни.
Антикорсуд зможе сказати, чи перерахував кошти на потреби ЗСУ, лише після закінчення війни, документ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суди порівняно з іншими державними органами завжди були прикладом у виконанні Закону України «Про доступ до публічної інформації». У період військового стану Верховна Рада України не вносила ніяких змін до цього закону. Разом з тим, під час війни деяка інформація, зрозуміло, що може бути обмежена - це інформація, яка стосується безпосередньо здійснення оборони нашої держави. 

Після початку війни майже всі суди України - Конституційний Суд, Верховний Суд, апеляційні та місцеві суди зборами суддів ухвалили рішення відраховувати частину суддівської винагороди на потреби української Армії. Більше того, вони поширили цю інформацію публічно. Окрім того, з відповідним закликом до них звернулася Рада суддів України.

Так, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв повідомив, що судді ВС перераховують 60 відсотків суддівської винагороди на потреби ЗСУ.

На початку березня Конституційний Суд України вирішив перераховувати 50-70 % грошової винагороди суддів КСУ на потреби Збройних Сил України, сил територіальної оборони, гуманітарні потреби.

Понад 15 мільйонів гривень перерахували судді Київського апеляційного суду на зміцнення Збройних Сил України (починаючи з 1 березня 2022 року, перераховували щомісячно 50 % суддівської винагороди на підтримку ЗСУ).

Суддівський корпус Сьомого апеляційного адміністративного суду прийняв рішення щомісячно перераховувати 50% суддівської винагороди усіх суддів 7ААС у фонд підтримкм Збройних Сил України, що буде складати орієнтовно близько 1,6 млн грн на місяць. Аналогічно Вінницький апеляційний суд повідомив, що 50 % суддівської винагороди віддаватиме на потреби ЗСУ. Частину своєї винагороди передає на потреби ЗСУ Окружний адміністративний суд Києва. Судді Господарського суду Києва перераховують 40%, Північного апеляційного господарського суду 50% тощо.

Це лише невелика частина, адже перелічити всі суди в Україні, які виявили бажання допомогти, в одному матеріалі непросто.

Разом з тим, досі невідомо, чи ухвалювали відповідне рішення за рекомендацією РСУ збори Вищого антикорупційного суду України, судді якого згідно Закону «Про судоустрій та статус суддів» отримують «сухий» оклад - без врахування доплат - у розмірі 105 тисяч грн на місяць (50 прожиткових мінімумів).

Керівник апарату Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Богдан Крикливенко вважає, що дану інформацію ВАКС зможе надати лише через 10 днів після закінчення війни, точніше, воєнного стану.

Слід зауважити, що відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог: виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету й неупередженості правосуддя; розголошення інформації може заподіяти істотної шкоди цим інтересам; шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Чи дійсно керівництво апарату ВАКС вважає, що інформація про допомогу ВАКС Збройним Силам України шкодить авторитету правосуддя - досі невідомо.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки