Раді рекомендують на час війни спростити процедуру продовження виплати пенсій по інвалідності

17:09, 30 июня 2022
Пропонується закріпити на законодавчому рівні на час війни автоматичне продовження виплати пенсій по інвалідності особам з інвалідністю без проходженні медико-соціальної експертизи.
Раді рекомендують на час війни спростити процедуру продовження виплати пенсій по інвалідності
Джерело фото: ukrinform.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді схвалити за основу законопроєкт №7433 про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю, яким пропонується спростити процедуру продовження виплати особам з інвалідністю пенсій по інвалідності на час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується закріпити на законодавчому рівні можливість у разі пропуску в період введення воєнного стану строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю продовження виплати пенсії по інвалідності на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування.

Також, під час дії в Україні воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у закладах освіти, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується на підставі даних про навчання за денною формою навчання у 2022 році, отриманих Пенсійним фондом України з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Крім цього встановлюється, що призначення пенсій внутрішньо переміщеним особам, які не мають документів, та / або щодо яких відсутні відомості про періоди страхового стажу, трудової діяльності на період дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування, здійснюється на підставі відомостей наявних у відповідних електронних державних реєстрах.

Змінами до статті 10 закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» пропонується встановити, що Пенсійний фонд України щороку до 20 лютого у порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з Міністерством соціальної політики надає Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформацію, необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу.

В разі отримання Фондом соцзахисту осіб з інвалідністю інформації про порушення щодо новостворених робочих місць, згідно з документом, є підставою для проведення перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю. 

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Міністерство охорони здоров’я повідомило, що протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення/скасування – відповідно до постанови уряду №225 – українці мають право звертатися до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування. Тобто, якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення закладу охорони здоров’я.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва